Expremiér Nečas odmítl, že by křivě vypovídal v kauze Vojenského zpravodajství. Trvá na tom, že sledování objednal

Bývalý premiér Petr Nečas za ODS se před soudem brání obžalobě, podle které křivě svědčil v kauze Vojenského zpravodajství. V ní byla mezi obžalovanými jeho nynější manželka. Nečas na úvod popřel, že by křivě vypovídal v její prospěch, na svých někdejších tvrzeních trvá. Řekl, že se cítí nevinný.

Expremiér Petr Nečas stanul již před druhým soudem. Zatímco kauza poslaneckých trafik se vleče již léta, o obžalobě z údajné křivé výpovědi soud teprve začíná rozhodovat. V minulosti sice vydal trestní příkaz, jímž jej uznal vinným s roční podmínku a stotisícovým peněžitým trestem, bývalý předseda vlády ale podal odpor, a tak začalo hlavní líčení. Na jeho úvod Nečas odmítl, že by se něčeho dopustil.

Obžaloba mu konkrétně klade za vinu, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství před soudem opakovaně řekl, že jako předseda vlády měl oprávněné obavy ze sledování sebe i své rodiny a že proto požádal tehdejší šéfku svého kabinetu – která je nyní jeho manželkou – aby mu zprostředkovala pomoc od zpravodajců. Soudy ale v této kauze dospěly k verdiktu, že Jana Nečasová zneužila pravomoci a Vojenské zpravodajství zaúkolovala nezákonně. Za to dostala podmíněný trest a zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy.

V odůvodnění verdiktu zaznělo, že Nečas jako svědek nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Nečas nicméně na svých dřívějších tvrzeních, že zaúkolování Vojenského zpravodajství inicioval sám, trvá i nyní. „Příliš nechápu, jak může pan státní zástupce vědět, co jsem cítil v září a říjnu 2012. Já jsem ty obavy cítil. Je nade vší pochybnost, že moje tehdejší bydliště bylo monitorováno neznámými lidmi. Existují fotografie, jak u bydliště nastupuju a vystupuju ze svého vozu,“ řekl expremiér.

Řekl také, že jemu, jeho tehdejší manželce a dětem „bylo opakovaně vyhrožováno zabitím“. Policejní ochranné službě přitom Nečas podle svých slov nedůvěřoval.

Tvrdí, že se domníval, že jeho rodina je v ohrožení v souvislosti s otázkami obrany, jako byl pronájem gripenů a jeho předchozí návštěva v Afghánistánu, a proto se obrátil na Vojenské zpravodajství. Na dotaz soudce, proč věc neřešil přes ministra obrany, Nečas odpověděl, že Alexandr Vondra (ODS) mu v té době již oznámil svůj úmysl rezignovat. S tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem ho situaci řešit „ani nenapadlo“.

Jeho nynější manželka podle expremiéra sloužila ve vztahu k Vojenskému zpravodajství pouze jako „komunikační kanál“. Jak rozvědka naložila s tím, co se od premiéra dozvěděla, bylo podle Nečase pouze na ní.

Celou kauzu Vojenského zpravodajství Nečas označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu. Uvedl, že když byla jeho budoucí manželka Jana ve vazbě, třikrát dostala nabídku, aby se stala spolupracující obviněnou. „Ve skutečnosti jim šlo o to, aby je zasvětila do financování ODS. Postup Vrchního státního zastupitelství v Olomouci byl svévolný,“ řekl a zkritizoval jak tehdejšího šéfa olomouckých žalobců Iva Ištvana, tak i bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu.

Druhá kauza, v níž je expremiér obžalován, se týká způsobu, kterým vyřešil vládní a vnitrostranickou krizi v ODS v roce 2012. Tehdy nechtěla část poslanců strany, jejímž předsedou Nečas byl, podpořit vládní daňový balíček. Tři rebelující poslanci se nakonec vzdali mandátů a dva z nich později získali posty ve státních firmách. Obžaloba viní Nečase, jeho nynější manželku, která údajně kontakt s poslanci zprostředkovala, a také exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka z uplácení. Prvoinstanční soud je v minulosti osvobodil, odvolací soud verdikt zrušil, a protože původní soudkyně obvodního soudu odešla do důchodu, začalo počátkem prosince celé líčení nanovo.