Dva obžalovaní v kauze CzechTourismu se přiznali

Události: Kauza korupce ve státní agentuře CzechTourism (zdroj: ČT24)

Dva z dvanácti obžalovaných v kauze údajné manipulace zakázek státní agentury CzechTourism se první den soudního líčení přiznali k podplácení, napsal server Seznam Zprávy. CzechTourism je státní příspěvková organizace, spadající pod ministerstvo pro místní rozvoj, jejímž základním úkolem je propagace Česka jako turistického cíle.

Ještě před započetím výslechů se ke spáchání trestného činu přiznali podle serveru podnikatelé Karel Zelený a Ivan Pernecký, když využili možnosti takzvaně prohlásit vinu. Podnikatelé od CzechTourismu dostávali zakázky a podle obžaloby za výhry v tendrech dali úplatky vysokému manažerovi agentury Aleši Pangrácovi. Ten také patří mezi obžalované, ale vinu popírá.

Zelený byl obžalován z toho, že nyní již bývalého manažera CzechTourismu Pangráce uplatil 130 tisíci korunami, aby vyhrál například tendr na propagaci loga agentury na mistrovství světa v kanoistice a hokejbalu. Pernecký zase čerpal státní peníze za zajištění hostesek na finále tenisového Fed Cupu či prezentace na lyžařských závodech, za což dal údajně úplatek sto tisíc korun.

Hlavní postavou kauzy je podle obžaloby Pangrác, který údajně zneužíval svého postavení a vlivu na zadávání a rozhodování o veřejných zakázkách. Zinkasoval tak během působení v CzechTourismu mezi lety 2015 a 2018 celkem 5,2 milionu korun, a to na úplatcích za přidělování zakázek a také díky penězům, které jeho firmy čerpaly za různé fiktivní práce pro agenturu. „Spousta věcí uvedených v obžalobě je mimo realitu,“ prohlásil při úterním jednání soudu Pangrác.

Detektivové prověřovali i někdejší ministryni Dostálovou

Většina obžalovaných včetně Pangráce v úterý podle serveru vinu popřela. Mezi obžalovanými jsou třeba i majitelé reklamní agentury Petr Burián a Aleš Fialka, kteří údajně dali Pangrácovi v součtu dvoumilionový úplatek, píší Seznam Zprávy.

Dalším obžalovaným je zakladatel marketingové společnosti Sport Invest David Trávníček, který podle obžaloby Pangráce uplatil 340 tisíci korunami za spolupráci při cyklistických a lyžařských akcích. Podle dřívějších informací je mezi obžalovanými i karlovarský radní Petr Bursík (ODS), který podle policie poslal peníze společnosti ovládané Pangrácem jako provizi za dotaci na sportovní akci.

Policisté kvůli případu zasahovali na podzim 2018 na ministerstvu pro místní rozvoj a v sídle CzechTourismu. Policie kvůli zakázkám prověřovala i bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Detektivové ji podezírali ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli několika zakázkám, do kterých údajně zasahovala. Případ však nakonec odložili. Bývalá ministryně sice podle policie možná jednala nemorálně či neeticky, zákon ale neporušila.