Duka musel řešit vztahy mezi státem a církví. Pro mě je důležité umět naslouchat, řekl Graubner

Dominik Duka a Jan Graubner v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Nový pražský arcibiskup Jan Graubner považuje za svůj základní úkol ve funkci věnovat se běžnému životu církve. Uvedl, že je pro něj důležité naslouchat a také klidný křesťanský život. Zda lidé chodí do kostelů či ne, je podle něj jejich svobodná volba. Jeho předchůdce Dominik Duka si myslí, že odliv věřících je demografický problém. Graubner a Duka byli hosty Událostí, komentářů.

„Tři až čtyři roky není moc dlouho, aby se něco velkého stihlo udělat. Myslím si, že je v zásadě důležité, abychom se snažili spolu žít jako církev Kristova, budovat vztahy, společentví,“ řekl Graubner ke svému nadcházejícímu působení.

Myslí si, že současná kultura je silně postižená tím, že jsou lidé soustředění na sebe a zanedbávají vztahy. „Nejsme schopni vidět krizi rodiny, což se odráží na další generaci. To jsou věci, které beru jako silné výzvy,“ podotkl Graubner.

Jeho předchůdce kardinál Dominik Duka uvedl, že při nástupu do úřadu měl trochu jiný úkol, protože velký kus práce v Praze podle jeho slov udělal předchůdce kardinál Miloslav Vlk. „Mně připadlo vyřešit určité vztahy mezi státem a církví,“ řekl.

Tvrzení, že se setkával s mocnými, Duka odmítá. „Pro mě to nejsou mocní, pro mě to jsou přátelé… Pracoval jsem podle devízy svobodná církev ve svobodém státě a ve svobodné demokratické společnosti,“ vysvětlil s tím, že to platí také o všech třech prezidentech. „Já nechodím za mocnými, ale chodím za přáteli, známými a lidmi, kterým na této zemi záleží,“ dodal Duka.

Církev se potýká s odlivem věřících

Za dobu úřadování Duky docházelo k úbytku zájmu věřících chodit také například do kostela. Duka ale takový dojem nemá, podle něj se jedná o demografický problém.

„Počet účastníků bohoslužeb se mění, protože se mění také struktura obyvatelstva na venkově a ve městech. Otec arcibiskup Graubner bude mít velmi dobrou pozici, protože velká část katolíků v Praze jsou dnes mladé praktikující rodiny z Moravy, Slovenska, Polska a pochopitelně i z Čech a většinou absolventi vysokých škol. Tady myslím najde i pochopení, protože právě tito lidé jsou najednou konfrontováni s jinou formací církve, protože Praha má veliké množství kostelů,“ ohradil se Duka s tím, že navíc jsou bohoslužby mezinárodní.

Graubner si myslí, že je to především o svobodě lidí, jak se rozhodnou. Nejde podle něj o to soupeřit jako politické strany, jestli má církev více věřících nebo méně.

„Zdá se mi důležité, abychom my žili radostně, otevřeně, vydávali svědectví s tím, že když se lidé setkají s křestany a budou si říkat, tam je něco zajímavé…  Myslím si, že jsou na mnoha místech vidět taková svědectví a skrze tato svědectví poznávají víru,“ řekl a dodal, že se ale nejedná o velká čísla. Za důležité v této souvislosti považuje klidný křesťanský život, který vyzařuje a slouží lidem.