Dohody o vině čeká změna, postavení obětí se má posílit

Události: Dohody o vině a trestu (zdroj: ČT24)

Soudy rozhodují v trestních kauzách nejrychleji v historii. Pravomocný verdikt padne průměrně už za pět měsíců. Pomohly k tomu i dohody o vině a trestu – hlavně u těžkých zločinů. Letos ji uzavřel každý sedmý obžalovaný, kterému hrozilo přes deset let vězení. Po přiznání a dohodě mohl dostat nižší trest. Změna zákona má posílit postavení poškozeného.

Zmocněnci poškozených si často stěžují, že při schvalování dohody není brán dostatečný ohled na poškozené. „Pokud je pachatel ochoten vzít dohodu o vině a trestu, nic dalšího není důležité. V tuto chvíli klienti vnímají svou pozici jako velice slabou,“ říká advokátka zastupující oběti sexualizovaného násilí Martina Houžvová.

Podobná situace se stala desetileté dívce, kterou loni pokousali rotvajleři. Musela podstoupit sérii operací a má trvalé následky. Majitel rotvajlerů dívce zaplatil přes tři sta tisíc korun jako odškodnění. Se státním zástupcem se dohodl na pokutě a zákazu chovu psů.

„Nejsme s tím spokojeni, jsme přesvědčeni, že by poškozená měla dostat vyšší náhradu škody, tedy za psychické útrapy a trvalé následky,“ poznamenal zmocněnec pokousané dívky Hugo Hrubý.

Podobně skončil případ korupce a dotačního podvodu u zakázek olomouckého muzea. Trojice obžalovaných se v dohodě zavázala nahradit třináctimilionovou škodu a zaplatit další statisíce navíc, vězení se vyhne.

Soud bude muset uvážit i nesouhlas oběti

Díky změně zákona od příštího roku bude mít poškozený vždy právo soudu osobně popsat následky zločinu. Případný nesouhlas oběti bude nově vepsaný přímo do návrhu dohody. Soud ho bude muset brát do úvahy při rozhodování, jestli dojednaný trest a náhradu škody schválí.

„Povinnosti jsou nyní stanoveny obecně, my je spíše konkretizujeme a chceme v rámci úpravy vypíchnout, aby se s tím soud musel v každém případě vypořádat,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN) ke změně zákona.