Do Česka dorazila bez rodičů. Darja se učí řídit drony, aby pomohla Ukrajině

Události: Dětští uprchlíci z Ukrajiny bez doprovodu (zdroj: ČT24)

Do Česka dál přicházejí z Ukrajiny i dětští uprchlíci bez doprovodu, i když už v menších počtech. Většinou jsou ve věku od patnácti do osmnácti let. Zhruba o stovku mladších běženců se starají pěstounské rodiny nebo ústavy. Česká televize to zjistila od Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Na procházku do parku chodí osmnáctiletá Darja Bavykina z Ukrajiny s notebookem a joystickem. Učí se řídit drony, které používají ukrajinští vojáci. „Chci nějak pomoci Ukrajině. Myslím, že možná v budoucnu vstoupím do armády. Tak jsem si vybrala obor, který je pro mě zajímavý a který zvládnu,“ říká dívka.

Do Česka dorazila sama ve svých šestnácti. Její matka zůstala v Charkově, kde pomáhá civilistům i vojákům. „Máma teď nepracuje, veškerý čas tráví dobrovolnictvím a prostě nemá peníze na to, aby uživila puberťáka,“ dodala Darja.

Právě starším dětem z Ukrajiny bez doprovodu často pomáhají neziskové organizace. Nabízí jim zázemí a poradenství. „U dětí, kterým je sedmnáct, už se opravdu intenzivně snažíme a budeme snažit o to, aby co nejdříve našly to samostatné zázemí a my jsme mohli být takový ten partner, který jim pomáhá,“ popsala metodička bezpečných přístavů z Člověka v tísni Vlastimila Sachrová.

Rodiče je kvůli strachu posílají do zahraničí

Někteří mají v Česku opatrovníka, jako sedmnáctiletí Ivan a Ilja. Jejich rodiče zůstali doma se staršími příbuznými. „Bydleli jsme blízko fronty. Naši rodiče o nás měli velký strach, a tak nás poslali do zahraničí,“ uvedli chlapci.

Podle ministerstva vnitra dětští uprchlíci přicházejí většinou s rodičem. Jen jedno procento těch do patnácti let, tedy asi 650 dětí, nahlásili opatrovníci nebo jiní dospělí. Pokud dítě cizince žije v nevyhovujících podmínkách, může ho soud odebrat stejně jako u Čechů. Souhlas Ukrajiny úřady nepotřebují, pokud nejde o adopci. A ta v době války není možná.

„Vždycky bychom při rozhodování o tom, kam bude dané dítě umístěno, měli mít na prvním místě nejlepší zájem takového dítěte,“ konstatovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Prioritou pro úřady je udržet vazby těchto dětí s Ukrajinou. Ty má Darja Bavykina těsné a pořád sní o návratu domů.