Dívce trpící vzácnou portální hypertenzí život zachránila operace v Itálii

Události: Operace v Itálii (zdroj: ČT24)

Už jedenáct dětí z Česka a Slovenska podstoupilo v italském Palermu operaci, při které jim lékař zavedl bypass vrátnicové žíly. Trpí vzácným onemocněním, takzvanou portální hypertenzí. V břišní dutině mají vyšší krevní tlak a praskají jim jícnové žíly. V Česku donedávna zdravotníci u této diagnózy doporučovali hlavně paliativní péči.

Valentýna Havriščuková náročnou operaci podstoupila už před rokem. Před několika týdny byla v italské nemocnici na kontrole. Výsledky ukázaly, že je vše v pořádku – na rozdíl od doby, kdy se vzácná nemoc dívce objevila poprvé. 

„Říkala, že ji bolí bříško, potom, že se jí chce zvracet. Tak jsem ji vzala, utíkala jsem s ní na záchod a už jsem měla ruce plné krve, zvracela krev. Volala jsem sanitku,“ popsala matka dívky Lenka Havriščuková.

V nemocnici prý dostala patnáct transfuzí krve, dvanáct dní pak ležela v umělém spánku. Od zdravotní sestry olomoucké nemocnice se matka dozvěděla o možnosti operace v italském Palermu. Musela ale sehnat peníze na výdaje s ní spojené – ubytování, dopravu a léky.

„Když jsme tam viděli urgenci, tak jsme neváhali a rozhodli jsme se sbírku nachystat, zeditovat a spustit tentýž den. Do 48 hodin tam Valentýna peníze na operaci měla,“ uvedla vedoucí PR a marketingu Znesnáze Simona Patelisová.

Česká zdravotní sestra

Valentýna je deváté dítě z Česka a Slovenska, které provedla léčbou Markéta Pernicová, která v Itálii pracuje jako zdravotní sestra. Rodinám pomáhá s komunikací a vyřizováním potřebných záležitostí. 

„To, co je pro mě nejvíce emoční, tak je překládat po operaci. Že vím, že jsem alespoň malinkým kousíčkem pomohla, to je pro mě největší odměna,“ říká Pernicová.

Sama v Česku o onemocnění uspořádala dvě konference. Chtěla zvýšit povědomí o tom, že léčba – byť za hranicemi Česka – existuje.