Čeští úředníci se bojí rozhodnout. Věci oddalují, protahují, posouvají někam, říká šéf NKÚ

Miloslav Kala hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V poslední výroční zprávě Nejvyšší kontrolní úřad vytknul státu mimo jiné to, že není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti. Vláda kritiku odmítla a zprávu dokonce mimořádně projednávala s šéfem NKÚ Miloslavem Kalou. V Interview ČT24 Kala přitom upozornil, že se jejich zpráva věnovala i silný stránkám. Jako společného jmenovatele problémů však označil způsob aplikace práva.

„Neustále hovoříme o jedné věci, že nemáme dobré zákony, že zákony potřebujeme měnit a pořád věříme tomu, že zákony se změní v nějaký dokonalý systém, který začne fungovat. Ale regulujeme lidskou společnost a jednotliví občané reagují na zákony. Nedávno o tom napsal ústavní soudce velmi hezký článek o právu podle Felixe Holzmanna, kde upozorňuje na to, jakým nesmyslným způsobem lze interpretovat jednotlivé ustanovení,“ přiblížil.

Další příčina se pak nachází v postavení úředníků. V Česku sice vznikl služební zákon, ale úředníci jsou podle Kaly pod obrovským tlakem a v zásadě se bojí rozhodovat. „Místo toho, aby jim služební zákon zabezpečil možnost použít právo a rozhodnout, tak na ně vytváří takový tlak, že oni raději, než by rozhodli, tak věc někam posunou, oddálí a protahují,“ nastínil.

Zatímco třeba v Polsku jsou schopní připravit výstavbu dálnice do pěti let, v tuzemsku se proces táhne třináct let, podotkl šéf NKÚ.

Je důležité, aby úřady rozhodly v reálném čase, míní Kala

„Čím to je? Úředníci velmi extenzivně vykládají jednotlivá pravidla. Proto se vždycky dotknou nějakých zájmů. Když rozhodují o dálnici, že vám povede za zahradou, tak vy se budete bránit. Ale proč trvá rozhodování tak dlouho, to je klíčový problém,“ poznamenal. „Podle mého názoru se dělá celá řada legislativních úprav, některé z nich se třeba ukážou, že jsou prospěšné, ale klíčové je, aby úřady rozhodly v reálném čase,“ dodal.

V Polsku to podle něj vyřešili státní odvolací komisí, která má rozhodnout nějakou věc během týdne nebo čtrnácti dnů a během dalšího týdne musí být rozhodnutí zveřejněno. „Je třeba tlačit na správnou aplikaci práva, nikoli na to, aby se bránilo lidem, aby svá práva hájili,“ doplnil.

V Česku teď podle něj funguje spíš takzvaný lineární způsob rozhodování. „Jeden úředník něco rozhodne, potom druhý, potom třetí, pak se ukáže, že to dál nejde a vrátí se to na začátek. Třeba stavební povolení a na konci to soud zruší a vrátí na začátek a začíná se zase znovu,“ popsal.

Narušit by tento systém podle něj mohla elektronizace státní správy. „V zemích, kde zavádějí elektronizaci, tak to dělají proto, že úřady mohou začít pracovat paralelně a v průběhu si vyjasňují stanoviska,“ přiblížil.

Babiš prý bude po ministrech chtít, aby pracovali se zjištěními úřadu

Ve výroční zprávě, která vyvolala kritiku od členů vlády, NKÚ také napsala, že Česko významně zaostává v rozvoji on-line služeb státu. Nedaří se napravit situaci v oblasti informačních technologií, což digitalizaci státu nejen prodlužuje, ale také prodražuje. Mezi dalšími problematickými oblastmi ale uvedl úřad i zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet se proti zprávě ohradil dopisem a pozvala si Kalu na zasedání vlády.

Po pondělním jednání Kala řekl, že polemika se týkala především toho, kdy vznikly některé problémy, které NKÚ zmiňuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) bude podle Kaly od ministrů žádat, aby s poznatky úřadu pracovali. Úřad zase předseda vlády požádal o to, aby nedocházelo k případné nesprávné interpretaci některých závěrů. Kala zdůraznil, že zpráva je otiskem k určitému datu, ale nevztahuje se k současnému menšinovému kabinetu.