Česko na Ukrajinu dováží několik druhů dronů. Obránci si chválí jejich spolehlivost

Události: České drony pomáhají Ukrajincům (zdroj: ČT24)

Pomoc, kterou lidé z Česka posílají vojákům bránící se Ukrajiny, za víc než rok trvání války zahrnuje léky a potraviny, ale i elektrocentrály, kamery na noční vidění nebo auta pro přepravu zraněných. Jednou z nejdůležitějších součástí boje ale pro ukrajinské vojáky zůstává hlavně několik druhů dronů včetně těch od českého výrobce.

Ukrajinští vojáci využívají například civilní, tedy úplně obyčejné drony, pro určení polohy nepřítele. Toto místo pak zasáhne dělostřelectvo. V boji s ruským agresorem ale pomáhají i drony speciálně upravené na útočné stroje. Jeden takový unese až pětikilovou nálož. 

Ve výzbroji má ukrajinská armáda také celkem dvacet průzkumných českých dronů. „K dnešnímu dni máme statistiku bez jediné ztráty. Všechny letouny jsou v operačním nasazení,“ uvádí majitel firmy vyrábějící bezpilotní letouny Ladislav Semetkovský.  

Ke vzletu stačí jednomu průzkumnému dronu 300 metrů pevného povrchu. Létat pak vydrží až patnáct hodin, přičemž se pohybuje až stopadesátikilometrovou rychlostí. „Dokážeme létat zhruba na dvě stě kilometrů od místa vzletu, létáme v nižších letových hladinách a jsme menší, to znamená neidentifikovatelní na radarových systémech,“ dodává Semetkovský.

Letouny od české firmy kupují a na Ukrajinu dodávají lucemburská a nizozemská vláda. Firma pak zajišťuje servis a hlavně školení pilotů v Česku. Schopnosti českých dronů si už pochvaloval i náčelník obranného zpravodajství Ukrajiny Kyrylo Budanov. 

Pomoc dobrovolníků

Ukrajinským vojákům na frontě ale stále pomáhají i dobrovolníci. Například Ludmila Doutlíková původem z Kyjeva se se svým týmem v Česku snaží reagovat na aktuální potřeby vojáků v Bachmutu. 

Nyní se skládají na vybavení auta, které má na sobě upevněnou zbraň, díky níž se vojákům daří sestřelovat ruské bezpilotní letouny.  

Paní Ludmila a její tým pravidelně vojákům dováží i další věci, jako jsou léky, svíčky, potraviny nebo generátory. S obtížemi nyní ale shání obyčejné drony nebo kamery pro noční vidění do aut. „Musí se pohybovat bez rozsvícených světel, aby nebyli vidět, protože když jedou po tmě a svítí, jsou cíle,“ vysvětluje jejich potřebu.

I když je po roce trvajícího konfliktu shánění potřebných věcí složitější, ona ani její přátelé polevit nechtějí.