Česko-čínská schůzka nebyla zrušena, ale pouze přesunuta, reaguje ministerstvo na Zemanův výrok

Česko-čínské konzultace na úrovni ministerstev zahraničí nebyly zrušeny, ale pouze přesunuty na druhou polovinu února. Podle ČTK to uvedlo české ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na čtvrteční prohlášení Miloše Zemana. Prezident v rozhovoru pro TV Barrandov řekl, že Čína kvůli českým varováním před možnými riziky, která nese používání technologie společnosti Huawei, schůzku ministerstev zahraničí zrušila. Podle svých slov se Zeman chce s šéfem technologické společnosti sejít a vyjasnit si situaci.

Spor o hardware a software čínských společností Huawei a ZTE vyvolalo prosincové varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), jenž obě společnosti považuje za bezpečnostní riziko.

Firma Huawei tuzemskou výstrahu opakovaně odmítla. Premiér Andrej Babiš (ANO) se následně těsně před svátky sešel s čínským velvyslancem Čangem Ťien-Minem a ambasáda vzápětí uvedla, že „bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí“.

Proti tomuto prohlášení se ministerský předseda vymezil a v tříkrálovém rozhovoru s Václavem Moravcem prohlásil: „To, co napsal, je nesmysl. Je to lež, není to pravda.“ Čínský ambasador následně vzal svá slova zpět a jednal i s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

MZV: Česko-čínské konzultace se neruší. Budou v únoru

Prezident v televizi Barrandov řekl, že Čína zrušila schůzku ministerstev zahraničí a odložila bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. To se podle Zemana dotkne minimálně sedmdesáti českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru.

České ministerstvo zahraničí ale v pátek upřesnilo, že schůzka byla pouze přesunuta. „Nedošlo ke zrušení česko-čínských konzultací na úrovni ministerstev zahraničí, ale pouze k přeplánování jejich termínu na druhou polovinu února. To potvrdilo jak čínské ministerstvo zahraničí, tak čínská ambasáda v Praze,“ sdělil mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček. 

České varování je projev obchodní války, soudí Zeman

Hlava státu se podle svých slov rovněž domnívá, že tuzemské varování je součástí obchodní války počítačových firem, a situaci chce zkusit zklidnit při své dubnové návštěvě Číny. Předpokládá, že o věci bude mluvit s premiérem Babišem na schůzce v příštím týdnu.

Již před týdnem prezident varoval, že Peking chystá kvůli kauze odvetná opatření. V ohrožení jsou podle něj investice automobilky Škody Auto a investiční společnosti PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku.

Prezident postrádá důkazy

PPF ani Škoda Auto nechtěly výroky prezidenta komentovat. Babiš v reakci uvedl, že vláda nemá informace, že by Čína kvůli sporu o používání technologií Huawei a ZTE ve veřejné sféře přistoupila k nějakým sankcím. Později premiér upřesnil, že obavy o své podnikání v Číně v souvislosti se sporem o Huawei a ZTE vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci Home Creditu.

Babiš také opakovaně uvedl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů v aktuálním rozhovoru znovu mluvil i Zeman.

Česko přitom není v kritice samo; výhrady k působení telekomunikační firmy Huawei projevily úřady například v Británii, Belgii či v Norsku. Varování zaznělo také od Evropské komise. Evropské země však nejsou v přístupu k čínskému koncernu jednotné, navíc podle některých expertů je za současné situace jeho vybavení pro mobilní operátory nepostradatelné.