České armádě chybí výkonnější dopravní letouny, ministerstvo jedná o embraerech

Události: Armádě schází výkonnější dopravní letouny (zdroj: ČT24)

České armádě chybí stroje, které zvládnou převážet těžší náklad i létat delší trasy. Musí tak spoléhat na spojence. Resort obrany proto před časem začal jednat o nákupu dvou transportních letounů Embraer – větších než dosud používané stroje CASA. Na absenci výkonnějších strojů upozornila předloňská evakuace z Afghánistánu, nyní i ta po útoku na Izrael. Odkládá se ovšem jiná transakce – nákup letadel pro vládní a ústavní činitele.

Možnosti tuzemského dopravního letectva jsou v současnosti skromnější, základ tvoří dva Airbusy se šesti stroji C-295M od španělského výrobce CASA. „Využíváme ho naplno jednak pro vojenské účely a jednak také pro přepravu ústavních a vládních činitelů,“ přiblížil brigádní generál Jaroslav Falta, velitel 24. základny dopravního letectva. K dispozici jsou armádě také menší L-410.

Konkrétně letouny CASA slouží ve Kbelích už 13 let, určené jsou pro kratší a střední vzdálenosti. Pojmou až 77 cestujících nebo 46 výsadkářů s plnou výzbrojí, kapacita může sloužit také pro 24 zraněných na nosítkách. Přepravní kapacita letounů je až devět tun, při takové zátěži se však stroji zkracuje dolet.

Pokud by se do ní naložily čtyři tuny materiálu, je CASA schopná doletět bez přistání do Tel Avivu. „Každopádně letí sedm hodin, takže potřebujeme letoun, který nám tyto schopnosti doplní,“ dodal Falta.

Stroje nové generace

Střední transportní letoun Embraer C-390 Millennium přepraví osoby, až 26 tun materiálu nebo techniky, zvládnout má také vzdušné výsadky. Podle propagačního videa dokáže přistávat i na letištích bez pevné dráhy, disponovat má také systémy vlastní ochrany.

Konkrétním krokem bylo podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) zahájení jednání s cílem dosáhnout co nejnižší ceny a zároveň co nejkratšího termínu dodání.

Stejné stroje si pořizují nebo o tom uvažují i další země. Kromě domovské Brazílie je zřejmě budou mít třeba také Rakousko a Maďarsko. Náčelník armádního Generálního štábu chce pro nové stroje i další využití. „U každé techniky počítáme s tím, že ji vybavíme pro hašení požárů tak, aby byla případně využitelná v rámci integrovaného záchranného systému,“ podotkl.

Cílem resortu obrany je, aby první letoun přistál v Česku koncem příštího roku.

Zájem států o letouny Embraer
Zdroj: Ministerstvo dopravy/ČTK