Češi loni zvedli své úspory. Rostl ale také dluh domácností

Události: Rekordní úspory i dluhy (zdroj: ČT24)

České domácnosti loni navýšily své úspory o sedm procent na skoro šest bilionů korun. Více ukládají zejména do termínovaných produktů a také do investic. Zároveň se domácnosti loni rekordně zadlužovaly u bank i nebankovních subjektů, podle dat resortu financí dluh stoupl téměř o pět procent.

Vklady do běžného spoření loni meziročně klesly o necelá čtyři procenta, oproti tomu Češi výrazně více peněz posílali na termínované produkty mimo stavební spoření a také do investic.

„Lidé spolu s rostoucí inflací začali více přemýšlet o svých penězích a o tom, že se jim vlastně znehodnocují,“ poznamenal investiční analytik z Wood & Company Martin Kodýdek.

Nejoblíbenější formy spoření (v r. 2022, meziročně)
Zdroj: Ministerstvo financí / ČT24

Češi sice v loňském roce uložili rekordní množství peněz do spořicích produktů, zároveň se ale české domácnosti rekordně zadlužovaly v bankách i nebankovních institucích. Podle dat ministerstva financí dluh stoupl o pět procent na dva biliony a dvě stě miliard korun.

České domácnosti jsou desáté nejméně zadlužené v EU

Pokud by se částka vydělila počtem obyvatel, připadl by na každého dluh asi 210 tisíc. Přesto v poměru k HDP jsou české domácnosti desáté nejméně zadlužené v Evropské unii. Podle odborníků si ale zvykly na dostupnost půjček.

„Lidé jsou pořád zvyklí, že historicky se úvěry, ten rok zpátky, daly brát velmi jednoduše. Tak v tom trendu chtějí pořád pokračovat,“ míní finanční konzultant z 4fin Filip Grůša.

Nejvíce banky vydají na půjčky na bydlení, loni to byly asi tři čtvrtiny z celkového objemu úvěrů. Kvůli výraznému zdražení hypoték by se přitom lidé měli včas připravovat na vyšší finanční zátěž, obzvlášť pokud jim brzy skončí fixace.

Struktura zadlužení domácností u bank a nebankovních institucí (v r. 2022)
Zdroj: Ministerstvo financí / ČT24