Celníci do srpna zajistili 8400 litrů nelegálních lihovin, na silnicích meziročně o tři sta procent víc

Za prvních osm měsíců letošního roku zajistila celní správa téměř 8400 litrů nelegálních lihovin. Většinu, přes pět tisíc litrů, odhalila při silničních kontrolách, přes 3300 litrů pak v provozovnách. Informovali o tom zástupci Generálního ředitelství cel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle nich zajištěných lihovin na komunikacích více o zhruba tři sta procent, na provozovnách o téměř třetinu.

„Důvodů enormního nárůstu jak v přepravě, tak v provozovnách, kde se vyskytují neoznačené lihoviny, je z mého pohledu několik. Jeden je samozřejmě inflace, navýšení cen, druhý jsou mezinárodní sankce vůči Rusku a Bělorusku, kdy určitý směr pohybu zboží nám dává domněnku, že zboží může být směřováno právě do těchto států,“ vysvětlil ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Müller.

Navíc podle něj uplynula delší doba od takzvané metanolové aféry, kdy před deseti lety kvůli požití otrávené směsi zemřelo pět desítek lidí. „Určitá opatrnost, jak ze strany konzumentů, tak především prodejců pominula a nepřipouštějí si rizika, která byla spojena s konzumací metanolu,“ dodal Müller. Kontrolní akce spojené s vyhledáváním nelegálního alkoholu podle něj budou jednou z priorit celníků i v příštím roce.

Letos provedli celníci na silnicích 2253 kontrol, nelegální líh zajistili v 52 případech. Loni za celý rok se uskutečnilo 2097 kontrol a lihoviny nalezli ve třiceti případech. V provozovnách letos celníci uskutečnili 429 kontrol a pochybení odhalili v 87 případech, bylo jich o čtyřicet víc než v celém v loňském roce.

Z Itálie do Litvy

Nejvíce lihovin porušujících daňové předpisy, více než tři tisíce litrů, zajistili celníci na silnicích v Jihomoravském a Olomouckém kraji, dopravci je přepravovali z Itálie do Litvy. Nejčastěji je převážejí vozidla s bulharskou registrační značkou, celníci za letošní rok registrovali sedmnáct takových případů, při kterých zajistili 1015 litrů neoznačených lihovin.

Nelegální nakládání s neoznačeným lihem zaznamenali celníci také v provozovnách, tržnicích a dalších prostorách, které jsou určeny k podnikání. Nejčastěji nacházejí neoznačené lihoviny v restauracích, barech, kavárnách a obchodech se smíšeným zbožím. Při červencové celorepublikové kontrolní akci s názvem Kolona při více než pěti stech kontrolách odhalili téměř devadesát pochybení a zajistili 570 litrů lihovin.

Pokuta až deset milionů

Celníci u všech zachycených lihovin zkontrolovali, zda neobsahují metanol, ten v nebezpečném množství potvrzen nebyl. Vzhledem k nárůstu nelegálního nakládání s lihem plánují v kontrolách u vybraných výrobků pokračovat i nadále.

Výroba lihu a nápojů, co líh obsahují, podléhá stanoveným zákonným povinnostem, připomněli celníci. Nápoj, který obsahuje alkohol, podléhá spotřební dani a lahev s ním musí být označena kontrolní páskou, pokud celkový obsah lihu ve výrobku činí nejméně patnáct procent objemových etanolu. Za nedodržení povinností při výrobě lihu hrozí pokuta až deset milionů korun, při nedodržení povinného značení pak pět milionů korun.