Část republiky znovu zasáhl velmi silný vítr, zkomplikoval provoz na železnici

V Česku stále fouká. Meteorologové zvýšili pro noc na sobotu stupeň nebezpečí v souvislosti s velmi silným větrem. Hlavně v části Čech hrozí nárazy o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Do půlnoci na několika místech popadaly stromy na železniční tratě, což komplikovalo dopravu už ve čtvrtek, kdy byl vítr ještě silnější.

Do jedné hodiny v noci bude v části Čech vát vítr s nárazy až kolem 90 kilometrů za hodinu. Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. „Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách,“ předeslali meteorologové.

Správa železnic evidovala hodinu před půlnocí z pátku na sobotu čtrnáct mimořádných událostí, především popadaných stromů. Na Twitteru uvedla, že kvůli varování meteorologů z preventivních důvodů zastavila provoz vlaků mezi Plzní a Chebem v úseku Pňovany – Valy u Mariánských Lázní a v úseku Františkovy Lázně – Aš. Pražský magistrát zase vyzval občany, aby nechodili do lesů, parků a na další podobná místa. „Zároveň doporučujeme, abyste byli obezřetní i při vašich cestách po Praze,“ dodal magistrát.

Ve zbytku republiky budou mít nárazy rychlost přes 65 kilometrů za hodinu a platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Výstraha na silný vítr platí do sobotních 18:00, je možné, že hydrometeorologický ústav vydá další výstrahu, která se bude týkat i neděle a pondělí.

V regionech, kde platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, hrozí podle meteorologů i další škody na elektrickém vedení. Vítr komplikoval dodávky elektřiny již v minulých dnech. Ve čtvrtek vichr přes den připravil o dodávky proudu v jeden okamžik přes 300 tisíc odběratelů a na páteční snídani si svítili svíčkami téměř v 12 tisících domácností. Energetici původně doufali, že poruchy opraví před polednem, to se však nepodařilo – i proto, že přibývaly další.

„V souvislosti se čtvrtečním větrem jsme poruchy odstranili. Ale okolo 15:30 a 16:00 vznikaly nové,“ řekla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Nicméně po osmé večer již byly podle ní všechny závady odstraněné a všude se svítilo.

V Olomouckém kraji trvaly opravy nejdéle v okolí Hanušovic. Původně energetici předpokládali, že se podaří vše v regionu opravit dopoledne, ale to nestihli. „Dodávky elektřiny byly v Olomouckém kraji kompletně obnoveny,“ oznámil až po 16:00 mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Také distributor EG.D ze skupiny E.ON v podvečer evidoval již poslední stovky odběrných míst bez elektřiny, a to hlavně v Jihočeském kraji, upřesnil mluvčí firmy Roman Šperňák. „Tam, kde to bude nutné a možné, budeme v pracích pokračovat i během víkendu,“ doplnil.

Na možnost, že ještě bude potřeba pokračovat v práci, je připraven i ČEZ. Podle Holingerové by mohli odhalit další poruchy lidé, kteří přijedou o víkendu na chaty. „Nicméně mělo by se jednat jen o jednotlivá čísla popisná, chatové osady a podobně,“ míní.

Problémy v dopravě: Nejezdí vlaky do Rakouska ani do Aše

Kvůli pádům stromů na koleje, a hlavně kvůli poškozenému trakčnímu vedení se zastavil železniční provoz na několika tratích včetně hlavních vnitrostátních i mezinárodních tahů. Nejezdí expresy Praha–Linec v přeshraničním úseku, kde je nahrazují autobusy. Z Prahy nebude vypraven ani lůžkový vůz do Curychu. Vlaky nejezdí také mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou.

I v sobotu dopoledne zůstane náhradní autobusová doprava mezi Chebem a Aší. „Je zlomená trakční podpěra, zprovoznit se to podaří až v sobotu, předpoklad je 18:00,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. 

Hasiči ve čtvrtek vyjížděli kvůli počasí k 4756 zásahům. Bylo to třináctkrát víc, než je denní průměr. Především odstraňovali tisíce stromů ze silnic i železničních tratí a čerpali vodu ze zatopených domů. Nejvíc počasí zaměstnalo hasiče ve Středočeském kraji, na který připadalo zhruba 17 procent ze všech čtvrtečních zásahů.   

Pojišťovny zatím vědí o škodách za sto milionů

Nad sto milionů korun již vystoupaly škody, které v souvislosti s větrem evidují pojišťovny, a stále jich přibývá. Podle mluvčího Generali České pojišťovny Jana Marka jsou hlášené škody spíše menšího rozsahu, nejčastěji jsou poškozené střešní krytiny a konstrukce, ale i okna a fasády domů. „Zatím nejvíce škod hlásí klienti ze Středočeského kraje, dále pak Královéhradeckého a Jihočeského. Zasaženy jsou ale všechny kraje,“ dodal.

I pojišťovny by se mohly o dalších škodách dozvědět o víkendu. „Lze předpokládat další nárůst škod dnes i začátkem příštího týdne, kdy lidé pojedou kontrolovat své rekreační objekty,“ uvedla mluvčí pojišťovny Uniqua Eva Svobodová.  

Situace v Krkonoších

Nejvyšší české pohoří zasáhl vítr zvlášť důrazně, na Sněžce zaznamenali meteorologové vůbec nejsilnější náraz o rychlosti 181 kilometrů za hodinu. Ale škody na horách nejsou vážné. Vítr poničil jednotlivé stromy, odhadem méně než 5000 metrů krychlových dřeva.

„Jde většinou o jednotlivosti, možná zlomy ve vrcholových partiích stromů. V Krkonoších čtvrteční vichřice nebyla výjimečná. Odhadujeme, že vítr na území KRNAP poničil řádově nižší jednotky tisíců kubíků dřeva,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Polámané je ovšem i tyčové značení, upozornila Horská služba. Dřevěné tyče vítr poškodil na  Obřím hřebeni mezi Sněžkou a boudou Jelenka.