Březinův komplic Jedinák si za zajišťování kolků na lahve odpyká 4,5 roku

Za krácení daní v souvislosti s kauzou lihové mafie si Radovan Jedinák pravomocně odpyká 4,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci mu však ve středu zrušil povinnost náhrady škody ve výši 33 milionů korun, ke které jej zavázal ostravský krajský soud. Jedinák přiznal vinu, nesouhlasil však s výší trestu. Soud mu kromě vězení potvrdil také peněžitý trest 511 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti. Jedinák podle rozsudku zajišťoval kolky pro lahve s nelegálním alkoholem, který putoval na trh od Radka Březiny. Odsouzen byl i za účast na organizované zločinecké skupině.

Soud odkázal stát s náhradou škody na občanskoprávní řízení. Poukázal na to, že obžalovaný byl jen vedlejší figurkou „v rozlehlém kriminálním terénu bratrů Březinových“. Hlavní aktéři přitom k podobné náhradě škody zavázání nebyli. Soudu tak nepřipadá spravedlivé, aby jediným, kdo by byl takto zavázán, byl tento pomocník, uvedl předseda senátu Roman Raab.

Jedinák podle obžaloby působil v nižších patrech Březinovy zločinecké organizace. Podle státního zástupce spolupracoval s několika majiteli likérek, kteří nezdaněný líh od Březiny odebírali. Šlo například o Likérku Drak či AB Style. Za tímto účelem založil v Ostravě firmu Mersy.

Jeho hlavním úkolem bylo zajišťovat dostatek kolků pro lahve s nelegálním alkoholem. Ty získával tak, že se v likérkách na lahve nelepily vůbec a vydávaly se za zničené, popřípadě se přidělávaly speciálním lepidlem, aby se pak daly strhnout a použít na lahve s nelegálním obsahem. V organizaci působil od roku 2010 do roku 2012, jeho přičiněním vznikla státu škoda okolo třiceti milionů.

Soud: Podmínka není namístě

Jedinákovi původně hrozil až desetiletý trest. U odvolacího řízení naopak neuspěl s žádostí, aby mu byla uložena podmínka. Jeho obhájce poukázal na okolnosti případu i dobu, která uplynula. Připomněl také jeho spolupráci při odhalování trestné činnosti v jiném trestním řízení, které se podle žalobce nyní nachází po podání obžaloby u krajského soudu ve Zlíně. Jde tak pravděpodobně o vynášení informací lihové mafii ze strany celníků.

Podle soudu sice uplynula dlouhá doba, podmíněný trest však s ohledem na přitěžující okolnosti není namístě. Soudce zmínil zejména to, že šlo o účelově založenou firmu.

V souvislosti s takzvanou lihovou mafií Radka Březiny, která podle rozsudku soudu obchodovala s 21 miliony litry nezdaněného lihu a připravila stát na daních o 5,6 miliardy korun, bylo dosud obviněno 61 lidí. Olomoucké vrchní státní zastupitelství, které tyto kauzy dozorovalo, podalo dosud obžalobu na 57 lidí, zhruba dvě třetiny z nich byly již pravomocně odsouzeny. Naposledy šlo o bývalou Březinovu manželku obžalovanou z ovlivňování svědků. Odpykat si musí čtyři roky vězení.

Ani po téměř šesti letech od pravomocného rozsudku, který poslal šéfa lihové mafie Radka Březinu za krácení daní na třináct let do vězení, nejsou všechny případy uzavřené. Naposledy žalobci na konci roku obžalovali celníky, kteří mafii podle kriminalistů pomáhali s krácením daní.