BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého, uvedl server Neovlivní

Bezpečnostní informační služba sledovala Martina Nejedlého, ekonomického poradce prezidenta Miloše Zemana. Informaci zveřejnil server Neovlivní s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje. Nejedlý uvedl, že o sledování neoficiálně věděl, mluvčí BIS Ladislav Šticha se k věci nevyjádřil. Podle prezidenta Miloše Zemana nařídil šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, nejedná se podle něj jen o Nejedlého.

BIS podle serveru získávala informace k ruským kontaktům Nejedlého a jeho obchodním aktivitám. „Byl sledovaný. Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu,“ cituje Neovlivní.cz jeden ze zdrojů z bezpečnostní komunity.

Nejedlý potvrdil, že neoficiálně se k němu dostaly informace, že za jeho sledováním je BIS. „Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny,“ cituje server Nejedlého. 

Zeman: Odposlechy byly namířeny i proti mně

Podle Zemana je Nejedlý spíš okrajovým jménem. Protože Zeman nemá mobilní ani pevný telefon, týkají se odposlechy i jeho, řekl.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,“ řekl prezident. Dodal, že kvůli záležitosti kontaktoval premiéra Andreje Babiše (ANO), který mu posléze sdělil, že odposlechy zastavil. „Ale nebyla to pravda, z útrob BIS jsem se dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ uvedl Zeman.

Babiš to ale popřel s tím, že vláda ani premiér nemají žádnou kompetenci k povolování a zastavování odposlechů. Premiér uvedl, že nemá informace o tom, koho BIS odposlouchává. Zásadně odmítl, že by se kdykoliv zajímal, koho se odposlechy týkají.

„Vláda ani já jako premiér nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. A samozřejmě že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchávají. Pokud mi je známo, tak všechny odposlechy povoluje soud. Zásadně odmítám to, že bych se kdykoliv zajímal o to, koho naše služby odposlouchávají,“ napsal Babiš. 

Zeman na to ještě v rozhovoru na Blesku reagoval a řekl, že premiér možná takovou pravomoc nemá, ale za přítomnosti kancléře Vratislava Mynáře hlavě státu sdělil, že odposlechy zastavil.

„Já se neptám po pravomoci, já pouze citoval jeho vyjádření,“ uvedl Zeman. Babiše podle svých slov neinformoval o žádných dalších jménech odposlouchávaných. „Já ho informoval o těch jménech, která mě obklopují,“ dodal.

Prezident BIS dlouhodobě kritizuje

Zeman, jemuž Nejedlý dělá ekonomického poradce, opakovaně kritizuje práci BIS i jejího šéfa Michala Koudelky, šestkrát odmítl návrhy vlád na jeho povýšení do generálské hodnosti. BIS by podle prezidenta měla plnit svou funkci danou zákonem, například odhalovat vážnou ekonomickou kriminalitu, ale neměla by „fízlovat“ ústavní činitele.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha k tomu uvedl, že kontrarozvědka vždy postupuje podle zákona a že konkrétní Zemanovy výroky komentovat nebude. Podle rozvědky „veškeré použití zpravodajské techniky podléhá souhlasu předsedy senátu Vrchního soudu v Praze“. 

Zeman ovšem v aktuálním rozhovoru zpochybnil, že takový souhlas byl vydán. Šéf pražského vrchního soudu Luboš Dörfl vzkázal, že vyjádření prezidenta vnímá spíše jako politické stanovisko než jako konkrétní výtku Vrchnímu soudu v Praze.

„Předsedové příslušných senátů v těchto věcech rozhodují pouze v mezích kompetence svěřené jim příslušným zákonem a v pořadí stanoveném rozvrhem práce. Vylučuji, že by předsedové senátů rozhodovali pod politickým tlakem,“ zdůraznil.

„Jejich práce i vedení rejstříků v těchto věcech podléhá dle zákona mlčenlivosti, tudíž jednotlivé kauzy či politická vyjádření nemůže jakkoli komentovat předseda soudu ani předsedové senátů,“ dodal na otázku, zda jeho soud v uplynulých letech povoloval BIS odposlechy lidí z prezidentova okolí.

Bělobrádek svolává komisi

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nicméně nyní hodlá kvůli prezidentovým výrokům o odposleších svolat zasedání, a to urgentně. „Obvinění je závažné, hledám ještě prázdninový termín ke svolání schůze Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS,“ napsal.

K případu se vyjadřují i reprezentanti dalších stran. Komise by měla věc prověřit i podle mínění poslance SPD Jaroslava Foldyny, stejně se v Otázkách Václava Moravce vyjádřil i senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). „Opravdu bychom neměli zasahovat do standardního fungování institucí.“

„Není nic překvapivého, pokud lidé z okolí prezidenta nedisponují žádnou bezpečnostní prověrkou a jsou v hledáčku bezpečnostních služeb,“ prohlásila poslankyně za ODS Jana Černochová. Upozornila, že v Česku musí povolení odposlechů odsouhlasit soudce nebo státní zástupce. Podotkla také, že Nejedlý není ústavní činitel.

„O odposleších rozhoduje soud, to je jednoznačně dáno zákonem a nám jako politikům nepřísluší jakýmkoliv způsobem komentovat rozhodování soudu,“ poznamenala v OVM poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii na TV Prima označil útoky na zpravodajské služby za nešťastné. Podle něj podlamují důvěru v instituci, která má za úkol hájit zájmy České republiky. Připomněl, že BIS se nemůže bránit a musí mlčet.