Bartoš a Stanjura se přou kvůli sankcím. Neshodnou se, jak odhalit firmy s vazbami na Rusko

Události: Ruské firmy a české státní zakázky (zdroj: ČT24)

Uvnitř kabinetu Petra Fialy (ODS) vznikl spor kvůli uplatňování protiruských sankcí. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) zadavatelé zakázek nedokážou sami odhalovat subjekty napojené na Rusko a měl by jim pomoct Finanční analytický úřad. Šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) to odmítá.

Jde například o společnost BEZ Transformátory a její dceřiné firmy. Je dodavatelem řady státních, polostátních i městských firem. Ještě v létě figurovala v rejstříku jako konečný vlastník ruská firma SVEL Group miliardáře Alexeje Kiška. To znamenalo zákaz účastnit se v Česku veřejných zakázek.

Finanční ředitel firmy ETD Transformátory Roman Choc, která je součástí výše zmíněné společnosti, uvedl, že je majitel v Rusku v Jekatěrinburgu a dál se o tom nechtěl bavit. Kiško je podle rejstříku stále šéfem představenstva, ale majitel se podle firmy změnil.

Evidence majitelů je málo spolehlivá

„Evidence skutečných majitelů je málo spolehlivá a kdo se tam nechce zapsat, ten se tam jednoduše nezapíše. Máme tisíc ruských osob, které neučinily vůbec zápis a nejsou za to zatím postihovány,“ vysvětlil ředitel agentury Datlab Jiří Skuhrovec, která se specializuje na zpracování a analýzu dat. Soustředí se především na sektor veřejných zakázek.

Majetek firem napojených na lidi ze sankčních seznamů hledá Finanční analytický úřad, jde ale většinou o neveřejné informace. „My řešíme problém, že třeba FAÚ zanalyzuje, že je nějaká firma problematická, ale ani my se to nedozvíme,“ podotkl poradce ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti).

Resort pro místní rozvoj proto oslovil ministra financí, aby Finanční analytický úřad plnil i poradní roli. „Je nutné poskytnout všem poskytovatelům dotací, potažmo veřejných zadavatelům, jasné vodítko a nástroj, který jim umožní rychlé vyhledávání a snadnou identifikaci osob, na které dopadají sankce,“ míní Bartoš.

Podle ministerstva financí úřad nemá kompetence na to, aby na denní bázi prováděl konzultace o tom, jaké firmy jsou napojené na Rusko. „Návrh na prolomení mlčenlivosti se neslučuje s činností a účelem, pro který Finanční analytický úřad shromažďuje informace,“ konstatoval Stanjura.

„Není možné, aby se to vyřešilo tím způsobem, že se zodpovědnost přenese na nějakou existující instituci,“ poznamenala mluvčí resortu financí Michaela Lagronová.

Zadavatelé zakázek se zatím při posuzování uchazečů spoléhají zejména na otevřené zdroje. Zpřehlednit situaci by mohl nový sankční zákon, který má platit od příštího roku. Česku umožní vytvořit vlastní sankční seznam.