Babišova vyjádření ve sněmovně o Rakušanech si všimla média v sousední zemi, Jakob se za jeho slova omlouval

Předseda ANO Andrej Babiš zmírnil svůj výrok o občanech Rakouska, který ve středu pronesl v Poslanecké sněmovně na schůzi věnované korespondenční volbě. Jeho označení obyvatel sousedního státu slovem „magoři“ vzbudilo pozornost i za hranicemi. Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) označil Babišovy výroky za nehorázné, jeho stranický kolega Jan Jakob se za ně omlouval. Opoziční lídr později uvedl, že výrok nebyl určen rakouským občanům, ale tamní straně Zelených.

Babiš o Rakušanech hovořil během tříhodinového projevu, v němž se věnoval mnoha tématům. Dostal se i ke stavbě dálnic, přičemž upozornil, že zatímco česká D3 se k hranicím již staví, rakouská rychlostní silnice S10 nikoli. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ hřímal.

Výrok opozičního lídra převzala rakouská agentura APA, která se jej pokusila přeložit do němčiny, přičemž jako německé ekvivalenty českého výrazu magor nabídla synonyma Narr (blázen), Trottel (blbec) nebo Spinner (šílenec). Od agentury převzaly zprávu některé rakouské zpravodajské weby.

Předseda opozičního ANO nicméně později svůj výrok relativizoval. „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,“ míní.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ženíšek však označil původní výrok za nehorázný a Babiše vyzval, aby se takových tvrzení zdržel. „Už několikrát jsem musel našim spojencům vysvětlovat, co je zač, a nebaví mě to,“ postěžoval si.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jakob ve sněmovně označil diskusi za mezinárodní ostudu. „Já se omlouvám našim sousedům do Rakouska, rozhodně to není názor Poslanecké sněmovny, že by byli naši sousedi tímto sprostým slovem nazýváni, máme je v úctě, rádi k nim jezdíme a jsme rádi, když jezdí k nám,“ prohlásil.

Jak ovšem připomněla APA, totéž slovo jako Babiš použil již v roce 2007 tehdejší ministr zahraničí za TOP 09 Karel Schwarzenberg. Označil jím Rakušany protestující proti českým jaderným elektrárnám.