Babišovy výroky o explozích ve Vrběticích se vrátí k soudu. Imex Group chce odškodnění

Nejvyšší soud vrátil kauzu, v níž Imex Group žádá po státu odškodnění 15 milionů korun kvůli výrokům Andreje Babiše (ANO) po explozích ve Vrběticích na Zlínsku. Firma tvrdí, že ji poškodily. Pražské soudy žalobě nevyhověly, Nejvyšší soud ale po dovolání firmě částečně vyhověl a věc vrátil k dalšímu řízení Obvodního soudu pro Prahu 2.

Zbrojaři konkrétně žalovali ministerstva obrany a vnitra za to, že podle nich neuhlídala důvěrné informace z vyšetřování a Babiš jako ministr financí je poté v pořadu Otázky Václava Moravce podle firmy překroutil a zveřejnil. Imex tvrdil, že výroky zásadně poškodily pověst firmy, která si vrbětické sklady pronajímala.

Společnost označil jako kontroverzní a uvedl také, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo.

Od momentu výbuchu je to v režii policie. Ta měla vyšetřovat hlavně firmu. Proč tu řešíme problémy soukromých firem? Stát pochybil v kompetencích. Ta firma tam neměla nikdy skladovat, je to kontroverzní firma – má pronajatých pět skladů, dva vybuchly. Všichni experti říkají, že ten druhý nemohl vybuchnout.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Firma už tehdy reagovala tak, že Babiš lže. Nejdříve podala trestní oznámení a poté i žalobu. Stát žalovala proto, že se nynější premiér Babiš podle firmy nevyjadřoval jako soukromá osoba, nýbrž jako člen vlády.

Obvodní soud pro Prahu 2 i Městský soud v Praze žalobu označily za nedůvodnou. Podle jejich rozhodnutí nelze na prohlášení veřejných činitelů ve sdělovacích prostředcích ani na předcházející neformální toky informací z ministerstev aplikovat zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Firma proti rozhodnutí podala dovolání.

Nejvyšší soud: Stát musí nést zodpovědnost za jednání svých orgánů

Nejvyšší soud v rámci rozhodnutí o dovolání firmě nevyhověl v části, kde brojila proti zamítnutí návrhu na přerušení soudního řízení. V ostatních věcech ale dospěl k jinému právnímu názoru než soudy nižších instancí. Podle Nejvyššího soudu stát musí nést odpovědnost za jednání svých orgánů, které nezákonně zasáhlo do základních práv jednotlivců.

„Stát totiž nemá v tomto ohledu svobodnou vůli a nelze připustit, aby státní orgány při výkonu svých pravomocí působily újmu. Naopak je třeba trvat na tom, aby výkon veřejné moci zasahoval do práv druhých osob pouze tehdy, je-li k tomu dán zákonný podklad,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Doplnil, že nesprávným úředním postupem tak může být i situace, kdy osoba jednající za státní orgán veřejně podá nepravdivou informaci a způsobí tím újmu.

Ve vrbětickém skladu číslo 16 explodovalo 58 tun vojenského materiálu v říjnu 2014, zemřeli při tom dva lidé. Sklad číslo 12 s dalšími 98 tunami materiálu pak vybuchl v prosinci. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Nevybuchlou munici a další materiál pak armáda odvezla do Květné na Svitavsku.