Zbrojaři žalovali Babiše za překroucení a zveřejnění důvěrných informací, soud jim odškodné nepřiznal

Imex Group nemá nárok na odškodné od státu (zdroj: ČT24)

Zbrojařská firma Imex Group nemá nárok na 15milionové odškodné od státu. Rozhodl o tom nepravomocně soud. Společnost peníze požadovala za poškození pověsti. Vicepremiér Andrej Babiš totiž údajně zveřejnil a překroutil informace z vyšetřování výbuchů firemních skladů ve Vrběticích.

Podle soudkyně byla žaloba podána předčasně. „V této fázi by soud v podstatě suploval orgány činné v trestním řízení, což mu nepřísluší,“ uvedla soudkyně Tereza Jachura Maříková z Obvodního soudu pro Prahu 2.

Zároveň naznačila, že se společnost Imex mohla tímto krokem snažit dostat k informacím z policejních spisů. „Žalobce se prostřednictvím této žaloby může nebo chtěl by se dostat k informacím, které jsou obsahem předmětných spisů, neboť žalobce je v daných věcech osobou poškozenou,“ dodala soudkyně.

Z úniku důvěrných informací z vyšetřování ale Imex Group viní právě ministerstva obrany a vnitra. Právní zástupce společnosti Radek Ondruš už řekl, že podá proti verdiktu odvolání. Trvá na tom, že firmě vznikla kvůli postupu úřadů škoda.

„Informaci neřekla žádná soukromá osoba. Informaci, která je zjevně nepravdivá, byla do sdělovacích prostředků sdělena členem vlády a členem bezpečnostní rady státu. A to na základě informací, které mu byly poskytnuty pracovníky konkrétního ministerstva. Navíc ty informace mají původ jednoznačně v policejních spisech, které jsou dílem v utajeném režimu,“ řekl ČT Radek Ondruš.

Firma je kontroverzní, má pět skladů a dva vybuchly, řekl Babiš

Dva sklady ve Vrběticích na Zlínsku explodovaly v říjnu a v prosinci 2014, oba si pronajímala Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Po druhé explozi řekl Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce, že firma Imex je velmi kontroverzní.

Mimo jiné uvedl, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo. Firma už tehdy reagovala tak, že Babiš lže. Nejprve podala trestní oznámení, poté i žalobu, v níž se po státu domáhá zadostiučinění 15 milionů korun.

Od momentu výbuchu je to v režii policie. Ta měla vyšetřovat hlavně firmu. Proč tu řešíme problémy soukromých firem? Stát pochybil v kompetencích. Ta firma tam neměla nikdy skladovat, je to kontroverzní firma – má pronajatých pět skladů, dva vybuchly. Všichni experti říkají, že ten druhý nemohl vybuchnout.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

„Nelze přijmout tvrzení, že pan místopředseda vlády Babiš v televizi sdělil ty výroky jako soukromá osoba bez ohledu na svou funkci ve státě. Naopak je zcela zřejmé, že v pořadu byl přítomen jako člen vlády, a odpovědná je tak pouze a jenom Česká republika,“ uvedl právník Imexu Lukáš Matuška.

Podle soudu je však třeba vyčkat na to, jak policie rozhodne o podaném trestním oznámení, protože až tehdy bude firma případně schopna přesně specifikovat, jak k údajnému nesprávnému úřednímu postupu státu došlo a kdo konkrétně jej způsobil.

Policie vrbětické exploze šetří jako úmyslné obecné ohrožení, v současné době stále ohledává epicentrum prvního výbuchu. Munice uskladněná v dalších skladech byla odvezena jinam. Ministr financí Babiš v televizi poukázal i na to, že vpředvečer první exploze do skladu přišel šéf Imexu Petr Bernatík. Firma to potvrdila s tím, že návštěva nebyla ničím mimořádným – majitel přijel zkontrolovat materiál, který se měl vyvážet.

  • V říjnu 2014 explodoval v areálu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a zbraní. V následujících týdnech se připravoval odvoz munice, ten ale překazila 3. prosince exploze skladu číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.
  • Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi 7 tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Nevybuchlou munici a další materiál armáda odvezla do Květné na Svitavsku.