Babiš: Druhý výbuch ve Vrběticích nebyl náhodný

Zlín - Výbuch v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku nepovažuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) za problém ministerstva obrany pod vedením Martina Stropnického (ANO). Podle něj měl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) vyhlásit krizový stav. "Problém je už ve vydání licence. Je to absurdní, jak tento stát funguje. Firma, které sklady vybuchly, je velice kontroverzní," prohlásil vicepremiér o firmě Imex Group v Otázkách Václava Moravce. Podobným problémům údajně čelila v Bulharsku. Zbraně měla podle Babiše vyvážet například do Konga. Právní zástupce firmy to označil za lež a oznámil, že na Babiše podá žalobu.

Ve vojenském areálu vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá ve středu. Obě si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Věc nyní vyšetřuje policie jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Pachateli hrozí osm až 15 let vězení (více o situaci ve Vrběticích). 

„Večer před prvním výbuchem údajně navštívil sklad majitel firmy. Druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali. Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou,“ konstatoval Babiš s tím, že firma nekomunikuje se státem, využívá jen služeb mluvčího. „Majitel se měl už dávno dostavit k jednání,“ upozornil Babiš s tím, že ministerstvo obrany nemělo firmě sklad v roce 2011 pronajmout.

Babiš odmítá pochybení současného šéfa obrany 

„Od momentu výbuchu je to v režii policie. Ta měla vyšetřovat hlavně firmu. Proč tu řešíme problémy soukromých firem? Stát pochybil v kompetencích. Ta firma tam neměla nikdy skladovat, je to kontroverzní firma – má pronajatých 5 skladů, 2 vybuchly. Všichni experti říkají, že ten druhý nemohl vybuchnout. A kraj pochybil, že nevyhlásil krizový stav.“ 

Kraj navíc nezahrnul sklady do krizového plánu. V roce 2014 dokonce požádal o organizaci rallye. Vicepremiér vidí hlavní pochybení u hejtmana, který měl vyhlásit krizový stav – podle Babiše zřejmě z ekonomických důvodů tak neučinil. Podle hejtmana ale nemohl být krizový stav vyhlášen, protože k tomu nebyly zákonné podmínky. "Stav nebezpečí se vyhlašuje
jen v případě, že složky Integrovaného záchranného systému situaci nezvládají," řekl ČT.

„Je absurdní, jak je stát organizován, proč vydává licence na munici ministerstvo průmyslu, proč to nedělá obrana?“ tázal se ministr. Bezpečnostní informační služba (BIS) navíc podle informací OVM upozorňovala na problémy muničních skladů v roce 2008. „Jsme v kontaktu s policií i s vojáky. Snažíme se nalézt a označit místa, kde v minulosti vznikala rizika, jejichž součet vyústil v události, kterých jsme svědky. Jinými slovy - míříme na kořeny celého problému,“ řekl ČTK bez dalších podrobností mluvčí BIS Jan Šubert.

Babiš k Vrběticím: Sklady vedla kontroverzní firma (zdroj: ČT24)

V sobotu ze střechy jiného muničního skladu s dělostřeleckými granáty pyrotechnici odstranili granát, který se do ní zabořil po nedávné explozi sousedního objektu. Kvůli této budově byla nařízena páteční a sobotní evakuace.

Imex Group

- V Ostravě sídlící společnost s ručením omezeným byla podle obchodního rejstříku založena v polovině ledna 1999 pod názvem HABR trade. Počátkem července 2001 změnila název na I.S.MORAVIA a od letošního března nese název Imex Group.

- Podle údajů dostupných na stránkách Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR se Imex Group zabývá mezinárodním obchodem s vojenským materiálem. Jde mimo jiné o dodávky pěchotní a dělostřelecké munice, a dále dodávky raket pro letectvo, pro protivzdušnou obranu a pyrotechnické prostředky pro armádu a policii.

- Jednatelem společnosti je od června 2010 třiapadesátiletý Martin Čuřík. Stoprocentním vlastníkem je podle obchodního rejstříku šestatřicetiletý Petr Bernatík. V médiích firmu často reprezentuje její právní zástupce Radek Ondruš.

- Základní kapitál firmy činil do konce letošního srpna 100 tisíc korun, posléze byl navýšen na současných 1 200 000 korun.

- Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v ČT označil firmu Imex Group za „velice kontroverzní“. Podle něj již dříve čelila podobným problémům jako na Zlínsku také v Bulharsku a zbraně podle Babiše vyvážela například do Konga, pro které ale platí zbrojní embargo. Právní zástupce firmy to označil za lež a oznámil, že na Babiše podá žalobu. Připustil nicméně, že v roce 2011 vybuchl v Bulharsku sklad, ve kterém byl uložen vojenský materiál tří firem, včetně Imex Group. „Bulharská strana nikdy klienta nežalovala,“ uvedl právní zástupce firmy Ondruš. Podle něj je nepravdivá i informace o tom, že společnost vyvážela zbraně do Konga. „V tomto teritoriu obchodovala jen v Zimbabwe. Obchod povolovala tři ministerstva,“ řekl.

- Podle pátečních informací České televize čelil v roce 2010 vlastník firmy Petr Bernatík spolu se svým otcem žalobě kvůli údajně nelegálnímu vývozu zbraní na Slovensko. Soud je ale viny zprostil. Otec a syn Bernatíkovi byli podle televize spojováni i se čtrnáct let starým pokusem firmy Arms Moravia (později přejmenována na Technoex) vyvézt zbraně do Konga, jež čelilo zbrojnímu embargu. Zásilka prý ale nakonec skončila v sousedním Zimbabwe.