Babiš se omluvil, že označil europoslance za vlastizrádce

Premiér Andrej Babiš (ANO) se omluvil českým europoslancům Mikuláši Peksovi (Piráti) a Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) za to, že je označil za vlastizrádce. Na Twitteru připustil, že slova, která pronesl, když oba europoslanci přijeli s delegací z Bruselu, byla přehnaná. Delegace se zajímala o údajný Babišův střet zájmů.

„Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy,“ uvedl Babiš v pátek. Nyní se za to omluvil. Tweet napsal poté, co jej redaktorka Frekvence 1 v rozhovoru upozornila, že europoslancům někdo vyhrožuje smrtí.

„Odpověděl jsem, že mě to mrzí, asi jsem to přehnal. Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,“ uvedl premiér. Dodal však, že oba politici „dělají v Bruselu jen Antibabiš politiku“ a snaží se podle něj premiéra poškodit. Poškozují tím podle něj i celé Česko.

Mikuláš Peksa Babišova slova odmítl. „Když bráníme právní stát, peníze daňových poplatníků a rovný přístup drobných zemědělců k dotacím, děláme tím svou práci. Shazovat to jako poškozování ČR je trapné,“ reagoval europoslanec. Tomáš Zdechovský potom vyzval Babiše, aby se distancoval od lidí, kteří europoslancům vyhrožovali.

Zdechovský krátce poté, co předseda vlády vyřkl slova o vlastizrádcích, avizoval, že se obrátí na právníky. „Proti označení vlastizrádce se rozhodně budu bránit právní cestou,“ avizoval. Babiš podle něj svým výrokem překročil všechny meze demokratického státu.

Skupina europoslanců minulý týden v Česku zjišťovala fakta o údajném Babišově střetu zájmů. Loňská zpráva auditorů Evropské komise, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Případného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.