Armáda spouští on-line nábory. Zájemci přijdou osobně až na lékařskou prohlídku

Události: Virtuální nábory (zdroj: ČT24)

Kdo by chtěl sloužit v české armádě, nemusí kvůli tomu již do náborového centra. Zájemci se nově mohou přihlásit elektronicky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i generální štáb si od toho slibují zjednodušení náboru, a tedy větší zájem o službu.

Virtuální náborové středisko je podle Černochové kromě zájemců o vstup do armády určeno i fanouškům, kteří hledají informace o armádě. Kromě nich si na stránkách mohou vyzkoušet cvičební plány nebo videohry ověřující například znalosti v kybernetické bezpečnosti.

Primární cílovou skupinou virtuálního náboru mají být podle ministerstva ti, kteří o vstupu do armády uvažují, ale postrádají dostatek relevantních informací, aby důležité rozhodnutí učinili. Potřebné informace naleznou i ti, kdo mají zdravotní omezení a nevědí, zda se do armády hlásit mohou.

„Nechceme odmítat někoho, kdo bude mít drobný zdravotní handicap a ani si nezkusí přihlášku podat, protože nebude vědět, že tu možnost má a může sloužit v jiných pozicích než těch, co vyžadují stoprocentní zdravotní nasazení,“ uvedla Černochová. Do armády by se podle ní mohly díky virtuálnímu středisku dostat například IT specialisté s handicapem.

Tisková konference ministerstva obrany k virtuálním náborům (zdroj: ČT24)

Míní však, že i těm, kdo se již rozhodli, proces zjednoduší, čas by měly elektronické nábory ušetřit zájemcům i rekrutačním pracovníkům.

Náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka charakterizoval virtuální náborové středisko jako projev snahy armády přizpůsobit se nové generaci, která do určité míry vyrůstá na internetu a chce všechno rychle. „Je tam i virtuální asistentka Adéla. To jméno bylo zvoleno záměrně. Zadání bylo, aby to bylo jméno na A, protože jsme armáda,“ dodal.

Armáda se podle Řehky ale snaží zpříjemnit i návštěvy běžných náborových středisek. „Dále pracujeme na ostatních prvcích. Bavíme se o pravidlech, o legislativě, o kapacitách nemocnic, o tom, jak zlepšovat personál v náborových střediscích, jak náborová střediska zlepšovat celkově, jak je umisťovat na lepší místa,“ shrnul.

Pro přihlášení do elektronického náborového střediska lze využít identitu občana. Po celou dobu procesu je žadateli k dispozici rekrutační důstojník prostřednictvím videokonference. Zcela bez fyzického kontaktu se přesto nábor neobejde. Nezbytné je, aby zájemce o službu osobně přišel na zdravotní prohlídku, jejíž čas si ale lze ve virtuálním středisku vybrat.

Černochová se o myšlence virtuálního náboru poprvé zmínila loni v lednu, označila jej za jednu z priorit ministerstva. Systém vytvořil státní podnik LOM Praha, celková cena 90 milionů korun má být rozložena do čtyř let. Projekt státnímu podniku připadl na základě uzavřené rámcové dohody, podle ministryně byl vybrán kvůli bezpečnosti, aby s citlivými údaji občanů nenakládala cizí soukromá firma.

Loni měla česká armáda mezi 27 a 28 tisíci vojáků z povolání a 3600 členů aktivních záloh. Za rok 2022 bylo podle oddělení komunikace generálního štábu do služebního poměru vojáka z povolání přijato 1667 lidí, naopak 1337 lidem poměr zanikl.

Letos k začátku září bylo evidováno 27 982 profesionálních vojáků, vojáků aktivní zálohy je celkem 4271. Žádost o přijetí do služebního poměru vojáka z povolání si letos zatím podalo 3925 lidí, žádostí o dobrovolné předurčení je 47.

Do roku 2030 chce mít 30 tisíc profesionálních vojáků a 10 tisíc členů aktivních záloh. Do obrany země se mohou Češi dobrovolně zapojit několika způsoby – stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Nejnovější formou je dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o ně požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik.