168 hodin: Exekutor sepsal dětskému dlužníkovi hračky, pak ale léta čekal a začal strhávat mzdu

168 hodin: Mašinka v exekuci (zdroj: ČT24)

Sepsané, ale neprodané hračky – a srážky ze mzdy. Tak přistoupil přerovský exekutor Lukáš Jícha k dluhu z dětství, který měl vymoci na mladém muži. Podle mužovy advokátky postupoval v rozporu s platným zákonem, Exekutorská komora ovšem označila postižení účtu a srážky ze mzdy za nejměkčí způsob provedení exekuce. Pravda je, že exekutor tímto způsobem nakonec dluh vymohl. O přístupu exekutorů k dluhům z dětství natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.

Na případ exekuce mladého muže, na němž vymáhal exekutor dluh z dětství mimo jiné srážkami ze mzdy, upozornila jeho advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová. Dluh podle ní vznikl, když mladíkovi bylo jedenáct, způsobili ho podle advokátky jeho rodiče.

„Uzavřeli smlouvu s telefonním operátorem. Čerpali službu, ale poté nehradili poplatek spojený se službou. Byla na něj uvalena exekuce v době, kdy mu bylo dvanáct let,“ shrnula.

Na problematiku dětských dlužníků se soustředila novela exekučního řádu účinná od poloviny roku 2021. „Nová právní úprava omezuje vymáhání dětských dluhů na majetek toliko získaný takovou osobou před nabytím zletilosti. Právní úprava se vztahuje i na exekuce nařízené před červencem roku 2021,“ ozřejmila advokátka Katarzyna Krzysztyniak.

V případě mladého muže s exekucí kvůli smlouvě rodičů s mobilním operátorem ale exekutor sice sepsal chlapcův majetek, když mu bylo patnáct, ale věci mu nechal. Byla to například žehlička a model lokomotivy v odhadní ceně 150 korun. Také mu strhl z účtu 700 korun.

Jenomže když chlapec dospěl a ve dvaceti mu přišla první výplata, přišel do účtárny v práci exekuční příkaz na 16 400 korun. Kristýna Dolejšová Kabelová to považuje za chybný postup. „Tento způsob je zjevně nezákonný,“ míní.

Obdobně hodnotí exekutorův přístup Katarzyna Krzysztyniak. „Pokud exekutor postihne k vymáhání dětského dluhu mzdy již dospělého povinného, jedná se o nesprávný postup,“ podotkla.

Sám exekutor Lukáš Jícha na žádosti redaktorky pořadu 168 hodin o vysvětlení nereagoval. Exekutorská komora pak označila srážky ze mzdy za vhodný způsob provedení exekuce. „Obvykle se volí co nejměkčí, tedy nejméně invazivní způsoby provedení té exekuce. To znamená, že se prvně postihuje účet povinného v bance, potom jsou v pořadí jako další srážky ze mzdy, pokud dlužník pracuje. Povaha nebo původ dluhu nehraje při volbě způsobu provedení exekuce žádnou roli,“ řekla mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová.

I když se mladý muž, kterému exekutor bral peníze ze mzdy kvůli dluhu z dětství, obrátil na soud a žádal zastavení exekuce, uspěl jen dílem. „Zastavil ji částečně, pouze pokud jde o srážky ze mzdy. Nicméně ji nezastavil jako celek s tím, že soudní exekutor dosud neprodal věci, které sepsal, například model lokomotivy, který měl v roce 2017 hodnotu 150 korun,“ poukázala advokátka Dolejšová Kabelová.

Katarzyna Krzysztyniak zhodnotila postup exekutora, který sepsal movité věci v roce 2017 a neprodal je dodnes, jako liknavý.

Podle Kristýny Dolejšové Kabelové je tento případ jen jeden z mnoha podobných. „Opakovaně se setkávám s tím, že dochází ke srážkám ze mzdy v případě dětských exekucí. Nebo se setkávám se situací, kdy procesní nečinnost exekutora vede k umělému prodlužování exekuce,“ upozornila.

Tereza Kopp z projektu Za děti bez dluhů ovšem tvrdí, že exekutoři dosahují tímto přístupem  – i když z pohledu zákona možná problematickým – často svého. „Často se setkáváme s mladými dospělými, kterým zbývají poslední dvě, tři splátky a na situaci přistoupili. Než aby vstupovali do procesu jako řešení a narovnávání, tak to raději zaplatí, i když z pohledu zákona nemusí,“ poukázala.

Uhradit vymáhanou částku se nakonec rozhodl i mladý muž s exekucí na mašinku a žehličku. Exekuci zaplatil, aby se dluhu, který měl od dvanácti let, zbavil a mohl už normálně žít.

Mluvčí Exekutorské komory nicméně odmítla, že by exekutoři dětské exekuce záměrně protahovali. „Vedení  exekucí proti nezletilým je samo o sobě pro každého soudního exekutora morálně náročné. A samotní exekutoři, potažmo exekutorská komora dlouhou dobu volala po tom, aby k takovým exekucím vůbec nemohlo docházet nebo jen v minimální míře,“ prohlásila.