Kyanid mohl do Bečvy přitéct z bývalé Tesly, řekl Brabec. Kauzu podle něj zneužila opozice

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mohly chemikálie, které unikly do řeky Bečvy, pocházet z kanálu vedoucího z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Látku později inspektoři životního prostředí identifikovali jako kyanid. V řece kvůli otravě uhynuly desítky tun ryb. Voda je už znovu bezpečná.

„Smyčka se utahuje kolem areálu Tesla Rožnov, tedy toho kanálu, který z areálu Tesly Rožnov teče do Bečvy. Je asi 13 nebo 14 kilometrů dlouhý. Je tam několik subjektů, které podle našich informací nakládají s kyanidy,“ řekl Brabec. Jak odbor životního prostředí ve Valašském Meziříčí, tak Vodovody a kanalizace Vsetín i ČIŽP odebraly podle ministra vzorky. „Její podezření je směrem k výpusti kanálu z Tesly Rožnov,“ dodal.

„Hodně se spekulovalo o roli Dezy. Chci znovu zdůraznit, že Dezu jako možného původce vyloučila na základě rozboru její výpusti Česká inspekce životního prostředí už minulé úterý, která provedla rozbory jak ve výpusti, tak po celé trase. Také Dezu vyloučila policie, protože uvedla, že výpusť je v katastrálním území obce Juřinka. DEZA ji tam nemá,“ dodal ministr. Agrofert, jehož je DEZA součástí, spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ekologická katastrofa v Bečvě byla politicky zneužita v předvolebním boji, řekl Brabec. „Řada především opozičních politiků měla jasno, kdo je viníkem, jakou roli v tom určitě hrálo roli ministerstvo životního prostředí nebo Česká inspekce životního prostředí. Rozpoutala se doslova kampaň,“ uvedl Brabec. Zkritizoval zejména útoky právě na ČŽIP, označil je jako směšné, hnusné, drzé a neuvěřitelné.

Na 38 kilometrech otrávené řeky byly odebrány desítky vzorků vody a ryb. Podle Brabce byly vyhodnocovány v několika nezávislých laboratořích, aby výsledky testů byly nezpochybnitelné. „Možné ovlivnění výsledku bylo skoro nulové,“ řekl ředitel České inspekce životního prostředí v Olomouci Radek Pallós.

Další úhyn zvířat i rostlin se podle Brabce nepotvrdil, bude to ale ještě předmětem zkoumání. Jedový mrak se v řece objevil v neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku. Dostal se až k Lipníku nad Bečvou, leklé ryby se ale objevily i v Přerově. Bečva se na Přerovsku vlévá do řeky Moravy, do ní se však kyanid přes obavy odborníků nedostal.

Brífink ministra životního prostředí a ředitele České inspekce životního prostředí v Olomouci k havárii na Bečvě (zdroj: ČT24)

Kyanid zastavilo až zředění řeky

Podle ministra se všichni zasahující snažili co nejdříve zastavit znečištění řeky, což se povedlo až nad jezem v Přerově. Při havárii na toku se podle Pallóse nejprve hledají nejčastější příčiny jako změna hladiny kyslíku nebo kontaminace pesticidy. Že jde o kyanid, potvrdila inspekce ve čtvrtek ráno.

„Kyanidy se rozpouštějí ve vodě, takže je nelze zachytit nornými stěnami,“ řekl Brabec. Pomoci podle něj mohly až manipulace na vodních tocích, upustila se například voda z nádrže Bystřička, díky tomu se koncentrace kyanidu naředila a ryby přestaly hynout.

Kyanid se pohyboval zejména v proudu řeky, zahynuly proto zejména proudomilné ryby jako parma, ostrorep nebo cejn. Celkem rybáři vylovili 40 tun leklých ryb. Další úhyn zvířat i rostlin se podle Brabce nepotvrdil, bude to ale ještě předmětem zkoumání. 

Podle Pallóse je kyanid v řece už nedetekovatelný, vodu lze proto znovu využívat. Po havárii inspekce varovala před koupáním nebo rybařením v řece, vodu neměli lidé používat ani k závlahám.

Brabec uvedl, že jednal s rybáři o obnovení života v Bečvě. Kromě pomoci z jeho resortu budou rybáři spolupracovat i s ministerstvem zemědělství na zarybnění řeky. Předtím je však nutné tok detailně zmapovat.