Zájem o členství ve volebních komisích je letos nižší, problém mají hlavně menší obce

Události: Města řeší nedostatek volebních komisařů (zdroj: ČT24)

Armáda i obce dávají dohromady komise pro říjnové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Vojáků se má zapojit asi pět set. Problém mají hlavně menší obce, kde ubylo zájemců hlavně z řad seniorů. Pokud by někde komisaři chyběli, nahradí je úředníci. Ministerstvo vnitra plánuje, že případně vyzve různé spolky – třeba dobrovolné hasiče.

Například v Božím Daru na Karlovarsku mají vždy jednu komisi. Zaplnit její čtyři místa přitom až do letošního roku nikdy nebyl problém. „Je to s jistými podmínkami, chtějí pracovat ve štítech a mít před sebou zástěnu z plexiskla,“ uvedl starosta města a senátor Jan Horník (STAN).  

Pokud by přece jen nakonec všechna místa obsazená nebyla, musel by starosta o výpomoc požádat jednoho ze čtyř úředníků, které na radnici má. „Všeobecně vidím problém u menších obcí, které nemají alespoň čtyři zaměstnance, jako máme my, ale je tam třeba jen starosta nebo účetní. V tom vidím velký problém,“ dodal Horník.

Jak dostat lidi do komise, teď řeší i ve středočeských Dolních Břežanech. V místní škole pomáhali při volbách hlavně starší lidé. Ti teď účast odmítli. Pomocí výzvy tak město hledá zhruba deset mladých dobrovolníků.

„Situace je výrazně horší, než byla v předchozích letech. Tehdy tu byla celá řada stálých členů komise v seniorském věku, kteří to brali jako přivýdělek,“ uvedl starosta Dolních Břežan Vešlav Michalik (STAN).  „Výzvu jsme dali v minulém týdnu s termínem do 31. 8.,“ dodal. 

Vnitro snížilo počty komisařů

Na současnou situaci už reagovalo i ministerstvo vnitra, které snížilo počty členů komisí. Minimum je nyní pět a v obcích do 300 obyvatel stačí čtyři. „Motivační pro někoho může být i to, že pro tyto volby se do řádných okrskových volebních komisí zvýšil paušál ještě o pět set korun,“ řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.  

Ministerstvo vnitra už taky obcím poslalo směrnici, která popisuje, co všechno stát radnicím kvůli koronaviru proplatí. Na nákupy ochranných pomůcek, jako jsou jednorázové rukavice, roušky nebo dezinfekce má jít asi pětadvacet milionů korun.

Volby
Zdroj: ČT24

Některé obce by však chtěly, aby stát zaplatil i přenosná plexiskla. „Přenosu kapénky covidu-19 nezabraňují. Když volič stojí, před ním je plexisklo a za ním o úroveň níž sedí člen okrskové volební komise,“ namítl Mlsna.  

Komise musí být ustavené začátkem září – nejpozději 11. září v pátek je totiž první zasedání. Jasno už v těchto dnech začíná být také o speciálních komisích, které budou k dispozici lidem v karanténě. Zapojí se do nich kolem pěti set vojáků, kteří budou sloužit ve dvousměnném provozu. V každé komisi budou tři vojáci a jeden zapisovatel.

Pro takzvané drive-in hlasování, tedy volbu z auta, pak bude k dispozici 79 speciálních stanů. Budou v každém okresním městě. 

Volební komise
Zdroj: ČT24