Používání sociálních sítí zpomaluje příchod spánku. Efekt je podobný drogám, popsal výzkum

Sociální sítě jsou u mnoha lidí přímou příčinou horšího spánku. Popsala to rozsáhlá americká studie, kterou vedli psychiatři z Dukeovy a Yaleovy univerzity. Tvrdí, že našli příčinnou souvislost mezi používáním sociálních médií před spánkem a jeho kratším trváním.

Vědci do svého výzkumu zahrnuli 120 milionů komentářů na sociálních sítích a 44 tisíc uživatelů Redditu. Data pokrývají období za 15 let. Psychiatry zajímalo, jak moc souvisí stále se zhoršující kvalita lidského spánku s fenoménem sociálních sítí.

Už starší výzkumy dost přesvědčivě prokázaly, že problémem je vystavení modrému světlu, které vyzařují obrazovky mobilů, tabletů a notebooků. To totiž narušuje produkci melatoninu.

Aktuální analýza dat ze sociální sítě Reddit ukázala, že pokud daný člověk na tyto stránky přispěl přibližně hodinu před svou obvyklou dobou spánku, bylo mnohem pravděpodobnější, že zůstane vzhůru déle poté, než je u něj obvyklé. Nebylo to moc, průměrný čas zpoždění příchodu spánku byl asi tři minuty. To se ale týkalo jednoho příspěvku. A čím více jich bylo, tím více se u něj spánek oddaloval.

Dopamin proti spánku

Autoři výzkumu se domnívají, že viníkem je v tomto případě dopamin. Tato látka vzniká přirozeně v lidském mozku a má důležitou roli v nejméně šesti mozkových aktivitách. Velmi silná je jeho úloha ve vzniku motivace, emocí, ale hlavně v systému potěšení a „odměn“. Způsobuje totiž vznik příjemných pocitů, a to jako reakci na normální podněty v okolí, ale také po užití drog. Drogová závislost se dává do souvislosti právě s touhou po příjemných pocitech navozených dopaminem.

Podobné působení dopaminu vědci už dříve zaznamenali také vlivem sociálních médií. Sítě v lidech spouštějí stejný efekt, kdy jejich uživatel očekává pozitivní reakce na svůj příspěvek, těší se na lajky, sdílení a komentáře tak silně, že se aktivují stejné dráhy jako u drog.

A právě tento efekt je podle autorů studie příčinou zpomaleného nástupu spánku. Předchozí výzkumy totiž ukázaly, že zvýšení hladiny dopaminu povzbuzují duševní aktivity a bdělost, což jsou efekty, které usínání neprospívají.