380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.

Ještěrka měnící barvu, netopýr s tlustými prsty nebo silně jedovatý had pojmenovaný po čínské bohyni. Přírodovědci popsali ve zprávě 380 nových druhů zvířat a rostlin, které objevili v oblasti Velkého Mekongu v jihovýchodní Asii v letech 2021 a 2022. Výsledky výzkumu zveřejnila organizace WWF. 

Nová zpráva vychází z práce stovek vědců z univerzit, ochranářských organizací a výzkumných ústavů z celého světa. Ti v Kambodži, Laosu, Myanmaru, Thajsku a Vietnamu objevili 290 nových druhů rostlin, 19 ryb, 24 obojživelníků, 46 plazů a jednoho savce. Celkový počet rostlin, ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců popsaných v oblasti Velkého Mekongu od roku 1997 tak dosáhl 3389.

Hrozba nad ekologickým rájem

„Oblast Mekongu je celosvětově významným místem biologické rozmanitosti, zároveň ale čelí velkému množství hrozeb,“ uvedla Nilanga Jayasingheová z WWF. „Je proto velmi důležité, abychom i nadále investovali do ochrany a zachování přírody, aby tyto nádherné druhy nezmizely dříve, než se o jejich existenci vůbec dozvíme.“

Vzhledem k tomu, že mnoha druhům už hrozí vyhynutí v důsledku lidské činnosti, WWF vyzývá vlády v této oblasti, aby zvýšily ochranu těchto vzácných tvorů a jejich stanovišť.

Jak zachránit ekosystém

WWF spolupracuje s vládami, neziskovými organizacemi, komunitami a dalšími partnery v pěti zemích, které tvoří ekosystém Velkého Mekongu a snaží se společně vytvářet strategie určené k ochraně těchto druhů a jejich prostředí.

Orcela tuponosá
Zdroj: C. Berjeau/ Wikimedia Commons

„Chráníme ty zásadně důležité druhy, jako jsou asijští sloni, orcely tuponosé a tygry – ale také lesy, řeky a oceány, na kterých jsou tito tvorové závislí. Aby se zastavil úbytek volně žijících živočichů, posiluje WWF sítě chráněných území a řeší krizi s odchytem, nelegální trhy s volně žijícími živočichy, on-line obchodování s volně žijícími živočichy a finanční zločiny spojené s obchodováním s volně žijícími živočichy,“ uvedla WWF.