Poškozený Sojuz přistál v kazašské stepi. Vracel se bez posádky kvůli poškození meteoritem

Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi jen necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeorit, který způsobil únik chladicí kapaliny, a vracelo se tak bez posádky.

Loď Sojuz se od ISS podle plánu odpoutal v úterý v 11:57 (SELČ). Krátce před druhou hodinou odpoledne dopadla do stepi v Kazachstánu, jihovýchodně od města Žezkazgan.

Spolu s lodí se na Zemi vrátilo také okolo 218 kilogramů nákladu – například výsledky vědeckých pokusů o pěstování hub nebo výroby vlastního probiotického nápoje ve vesmíru, píše TASS.

ISS před odletem Sojuzu-22
Zdroj: NASA

Náhrada už kotví u ISS

Mikrometeorit loni v prosinci porušil plášť Sojuzu, kterým se měla na Zemi vrátit trojice astronautů. Pro ně nakonec koncem února k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, která se s nimi má vrátit v září. Sojuz MS-23 podle agentury TASS dopravil také na ISS skoro 430 kilogramů nákladu, včetně vody, potravin a oblečení pro posádku, jakož i prostředky pro lékařské vyšetření, zařízení pro vědecké experimenty, prostředky pro úklid stanice a pro kontrolu čistoty vzduchu.

Přistání Sojuzu
Zdroj: ČTK

Mise ruských kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a amerického astronauta Franka Rubia se tak prodlouží ze šesti měsíců na rok. Měli totiž při březnovém návratu na Zemi použít právě poškozenou loď Sojuz MS-22.