Věda popsala první případ, kdy si dinosaurus pochutnal na savci

Paleontologové popsali první známý případ, kdy nějakého savce sežral dinosaurus. Důkazem je nález mikroraptora, který v sobě měl nohu drobného savce.

Poslední večeře mikroraptora se odehrála před 120 miliony lety. Malý opeřený dinosaurus spolykal kusy ještě menšího savce – a noha mu uvázla v hrudním koši.  

Paleontologové, kteří příběh pravěké hostiny popsali v časopise Journal of Vertebrate Paleontology, uvedli, že jde o „první doklad dinosaura pojídajícího savce“. Podle prvního autora studie Davida Honea z Queen Mary University v Londýně je každý objev dinosaura s nějakou potravou ve vnitřnostech výjimečný. „Každý takový příklad je pro nás opravdu důležitý, protože nám poskytuje přímý důkaz o tom, co jedli,“ uvedl.

Přestože zřejmě nešlo o přímého předka člověka, jsou vědci nadšení, protože se mohou podívat, jak dopadli naši vzdálení příbuzní, kteří s dinosaury sdíleli planetu. „Tato studie vykresluje obraz fascinujícího okamžiku v čase – první záznam o dinosaurovi, který jedl savce – i když není tak děsivý jako cokoli v Jurském parku,“ doplnil britský paleontolog.

Mikroraptoří hody

Mikroraptoři žili v dávných lesích na území dnešní Číny někdy před 125 až 113 miliony let. Pohybovali se sice po dvou nohách, ale odborníci se domnívají, že některé druhy mohly být schopny klouzavého a možná i kontrolovaného letu. 

Typicky byli velcí jako malé kočky. Vědci předpokládají, že většinu své kořisti lovili na stromech – přesouvali se za ní z jednoho na druhý.

Tento konkrétní exemplář objevený v Číně vědci popsali už před čtvrtstoletím, ale tehdy nepříliš úspěšně – pozůstatků jiného zvířete si totiž nevšimli. To dokázal až nový výzkum, který využil modernější zobrazovací metody. 

Analýza londýnských paleontologů naznačila, že touto kořistí byl savec přibližně velikosti myši, který žil na zemi a pravděpodobně nebyl moc dobrý ve šplhání. To všechno se dalo odvodit z jedné končetiny, víc ale pozůstatek prozradit nedokázal.

Předchozí výzkumy už objevily jiné fosilie mikroraptorů, v jejichž žaludku se zachovala potrava různého druhu, například ptáci, ještěři nebo ryby, zatím ale nikdy to nebyl savec.