Desítkám tisícům druhů hrozí vyhynutí, varuje seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody

Události: Třetině druhů živočichů na Zemi hrozí vyhynutí, varuje IUCN (zdroj: ČT24)

Na Zemi hrozí vyhynutí víc než čtyřiceti tisícům druhů, tedy skoro třetině všech, které odborníci dlouhodobě sledují. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zveřejnil aktualizovaný seznam ohrožených druhů – takzvaný červený seznam. Organizace jej vytváří už od roku 1964.

Mezi živočichy, kteří patří mezi kriticky ohrožené druhy, je například polorejnok křídlatý, velryba kulohlavec černý, sup kapucín nebo ještěrka obrovská gomerská. Většina jich mizí kvůli lidem.

„Nejvíce trpí druhy, které jsou vázány na určité specifické stanoviště, zvlášť takové, které člověk využívá,“ tvrdí Jan Frouz z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a ředitel Ústavu půdní biologie Akademie věd ČR.

V našich podmínkách jde typicky o pole nebo hospodářské lesy. Podle odborníků je tak důležité chránit nejenom druhy samotné, ale také místa, kde žijí.

Za posledních padesát let, kdy odborníci červený seznam zveřejňují, už vyhynula řada druhů. Například tygr jávský nebo pták chřástal mikronéský.

„Teď třeba vymřela velká ryba, která žila v řece Jang-c’-ťiang (ve střední Číně), veslonos čínský, což byla jedna z největších sladkovodních ryb,“ podotýká Frouz.

Vědci na záchraně mizejících druhů pracují. A u některých se jim to daří. „Kůň Převalského by byl takovým učebnicovým příkladem druhu, který byl v přírodě vyhynulý, a dneska se snažíme o jeho introdukci,“ říká přírodovědec.

Na záchraně koně Převalského se výrazně podílejí i Češi. Nyní se snaží pomoct i nosorožcům severním bílým. Na světě už totiž zbývají jen poslední dvě samice.