Vesmír není tichý. Vědci zaslechli zvuk černé díry

Americká kosmická agentura NASA zveřejnila na svém twitterovém profilu zvukový klip, který představuje skutečné zvukové vlny vycházející z obrovské černé díry v centru kupy galaxií Perseus.

Experti zvuk upravili tak, aby ho mohly slyšet i lidské uši, předtím byl na frekvencích, které člověk není schopen přirozeně zaznamenat. NASA poznamenala, že tento záznam velmi dobře vyvrací rozšířenou představu, že se ve vesmíru nešíří zvuk.

„Mylná představa, že ve vesmíru není žádný zvuk, vznikla proto, že většina vesmíru je vakuum, které neposkytuje zvukovým vlnám žádnou možnost šíření,“ uvedla NASA na Twitteru. „Kupa galaxií má ale tolik plynu, že jsme zachytili skutečný zvuk. Zde je zesílený a smíchaný s dalšími daty, abyste mohli slyšet, jak zní černá díra!“

  • Kupa galaxií je skupina několika stovek až tisíců galaxií. Tyto útvary se také nazývají hnízdo galaxií.

Zvuk samotný je těžko popsatelný, každému připomíná něco jiného – uživatelé Twitteru se proto uchýlili k takzvané pareidolii, tedy tyto nedostatečné podněty doplňovali o vlastní zážitky, které vycházejí z jejich kulturního nebo náboženského zázemí. 

Například indickým čtenářům tento zvuk zněl jako „Óm“, tedy prvotní zvuk hinduistického kosmu. Naopak ti američtí ho přirovnávali nejčastěji k populkurním odkazům na hororové filmy jako Horizont událostí nebo Silent Hill. A někteří lidé v něm dokonce rozeznávali zdánlivé stopy harmonie nebo melodie a naznačovali jeho podobnost s hudbou kapely Pink Floyd nebo zpěvačky Björk. Nejčastěji ale lidé naráželi na univerzální vysvětlení, kdy jim černá díra připomínala zvuky spojené se zažíváním.

Kosmický šepot i zpěv

Ve skutečnosti zvuk pochází z observatoře Chandra – rentgenového dalekohledu, který už 23 let pracuje na oběžné dráze Země. NASA ho pořídila v květnu tohoto roku. Byl tak tichý, že by nezachytilo ani to nejcitlivější ucho na Zemi – experti z NASA ho museli zesílit přibližně kvadrilionkrát, aby byl vůbec slyšitelný.

Poprvé si astrofyzici všimli, že Perseus vzdálený asi 200 milionů světelných let vydává zvuky, už roku 2003. Není to poprvé, co NASA zvuk černé díry zachytila – už v minulosti se jí to podařilo například s černou dírou v srdci Mléčné dráhy. Observatoř Chandra má podobných nahrávek dalších kosmických objektů více, všechny se dají přehrát na této stránce.