Nová evropská raketa Vega úspěšně odstartovala do kosmu. Podíl na ní mají i Češi

Z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně ve středu v noci odstartovala nová raketa Evropské kosmické agentury (ESA) Vega-C. Jde o vylepšenou verzi už používané rakety Vega, která má silnější pohon a může tak nést větší náklad.

„Dnes začíná nová éra evropských řešení přepravy nákladů do vesmíru, kterou zahajuje Vega-C a doplní ji nová raketa Ariane 6, “ uvedl šéf programu přepravy nákladů ESA Daniel Neuenschwander.

Podle výrobce má nová raketa silnější pohon, který jí umožňuje přepravovat zhruba o padesát procent větší náklad než předchozí raketa Vega. Nový motor AVUM+ navíc umožňuje přesnější navedení satelitů na oběžné dráze. Vega-C proto může vynést do vesmíru i velké satelity či větší počet menších družic. Výrobce také slibuje výrazné snížení nákladů na přepravu do vesmíru.

Raketa do vesmíru vynesla zhruba půltunový náklad. Jeho součástí byl větší satelit LARES-2 italské vesmírné agentury, který je součástí měření Lensova-Thirringova jevu, a šestice menších satelitů Cubesat pro vědecké účely z Itálie, Francie a Slovinska.

Vega-C je vysoká 35 metrů, což je zhruba o pět metrů více než její předchůdkyně. Do vesmíru může vynést náklad o hmotnosti až 2,2 tuny. Hlavním výrobcem rakety je italská společnost Avio, na programu ale spolupracuje 13 členských států ESA včetně České republiky. Česká firma Atos se podílela na přípravě testovacího zařízení navigačního systému rakety.