Zlatokop v Kanadě objevil vzácně zachovalou mumii mláděte mamuta

Zlatokop na Klondiku na severozápadě Kanady objevil při práci vzácně zachovalou mumii mamutího mláděte, které zahynulo před více než 35 tisíci lety. Informovala o tom stanice CBC.

Podle kanadských paleontologů jde o jeden z nejvýznamnějších nálezů z doby ledové na severoamerickém kontinentu. Asi 140 centimetrů velké zvíře se v permafrostu zachovalo téměř nedotčené včetně kůže a srsti.

Podle odborníků jde o asi měsíc starou samičku mamuta srstnatého, která zřejmě zahynula poté, co uvázla v bahně.

Zmrzlé mamutí mládě a jeho objevitelé
Zdroj: Government of Yukon

„Je bezchybná a nádherná,“ radoval se z nálezu paleontolog Grant Zazula. „Má chobot. Má ocas. Má krásné malé uši. A chápavý konec chobotu, který mohla využívat k trhání trávy,“ dodal vědec.

Mamut se našel v areálu zlatého dolu Eureka Creek na území domorodého národa Tr'ondëk Hwëch'in a jeho zástupci dali mláděti jméno Nun cho ga, což znamená „mládě velkého zvířete“.

Zmrzlé mamutí mládě a jeho objevitelé
Zdroj: Government of Yukon

Podle Zazuly je to teprve podruhé, co se podařilo objevit celé tělo mamutího mláděte. První objev se podařil v roce 2007 na Sibiři.

Kdy vyhynuli mamuti

Většina mamutů vyhynula na konci poslední doby ledové. V době, kdy žila výše popsaná samička, ještě neměli větší problémy. Asi před 18 až 13 tisíci lety se ještě vyskytovali na nejrůznějších místech východní Sibiře i na Aljašce.

S tím, jak postupovalo oteplování, ustupoval led. Vznikla tak Beringova úžina, která od sebe obě populace na dvou kontinentech oddělila, a začali vymírat rychleji. K definitivnímu konci mamutů došlo až v době před asi čtyřmi tisíci lety, kdy vyhynuli zástupci poslední endemické populace na Wrangelově ostrově.