Historická rekonstrukce: Atentát na Heydricha minutu po minutě

Před osmdesáti lety skupina československých výsadkářů provedla atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Sledujte celý den historickou rekonstrukci tehdejších událostí, přesně tak, jak proběhly.

On-line přenos

Atentát na Heydricha minutu po minutě

  • 19:00
    27. KVĚTNA 1942 BYL SPÁCHÁN ATENTÁT... Zdroj: Soukromý archiv Jaroslava Čvančary.
    Zdroj: ČT24

    Pražané večeří, parašutisté jsou v úkrytech, Heydrich leží v nemocnici, nacisté prohledávají Prahu. Zdá se, že celá akce byla zbytečná a "pražský řezník" atentát přežil. Dění dalších dní však ukáže, že tomu tak není.

    On-line k 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha tímto končí. Tématu se budou nadále věnovat právě začínající Události a od 22:00 také speciál Událostí, komentářů. Ten mimo rozhovory nabídne i unikátní 3D model Heydrichova kabrioletu. Děkujeme, že sledujete ČT24, zpravodajskou jedničku v zemi.

  • 18:50
    Citace

    Do Prahy přilétá SS-Oberstgruppenführer Kurt Daluege, který má vést úřad zastupujícího říšského protektora do doby, než se Heydrich uzdraví. Okamžitě nařizuje provést sérii tvrdých zásahů, které dle něj mají "jako mlýn drtit nervy Čechů".

    Kurt Daluge přichází na Pražský hrad. Během dalších dnů rozpoutá v Protektorátu teror. Zdroj: ČTK
    Zdroj: ČT24
  • 18:40

    Za necelé dvě hodiny začne v protektorátu Čechy a Morava platit pravidelné zatemnění kvůli náletům. Lampy zhasnou a Praha se ponoří do tmy, klidná noc ji však nečeká. Až do rána budou gestapo a SS provádět domovní prohlídky. Ty však nepřinesou žádný výsledek.