Kapsle se čtyřmi astronauty z ISS přistála do moře u Floridy

Od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ve čtvrtek odstartovala kapsle Dragon se čtyřmi astronauty. Na Zemi se vrátila v pátek ráno, přistáni bylo podle společnosti SpaceX úspěšné.

Čtveřice tvořená Američany Thomasem Marshburnem a jeho kolegy z NASA Kaylou Barronovou a Rajou Charim a Němcem Matthiasem Maurerem byla na ISS od loňského listopadu. Marshburn poslední den mise předal velení stanice Rusovi Olegovi Artěmjevovi. 

Loď přistála v Mexickém zálivu u pobřeží Floridy v pátek ráno kolem 6:43 SELČ.

Posádka, jež se vrátila na zem, dostala od NASA označení Commercial Crew 3, jde totiž o třetí plnohodnotnou dlouhodobou misi obsluhovanou stroji od firmy SpaceX. Ta se stará o techniku, koordinuje start a přistání, zatímco NASA poskytuje odpalovací rampy na Floridě a řídí provoz vesmírné stanice. Na palubě ISS je od konce dubna již další čtyřčlenná posádka s označením Crew 4.

Firma SpaceX má za sebou za poslední dva roky dohromady sedm startů raket s lidskou posádkou – pět jich bylo pro NASA a dva pro soukromé účely. Nákladní lety na ISS provádí již od roku 2012.

Crew Dragon se stala v květnu roku 2020 první americkou vesmírnou lodí, která vynesla lidskou posádku na ISS od ukončení programu amerického raketoplánu v roce 2011. USA se v mezidobí musely spoléhat při cestách na stanici na sovětské lodě Sojuz.

Astronauti prováděli na ISS řadu experimentů a na Zemi s sebou přivezli asi 250 kilogramů nákladu včetně mnohých výzkumných vzorků.