Rusko se pokusilo zablokovat Starlink. Rychlá reakce Muskova týmu překvapila i Pentagon

Odborný server Defensenews informoval o tom, že se Rusko pokusilo vypnout internetové spojení Starlink, které společnost SpaceX poskytla Ukrajině po začátku ruské invaze. Podle webu však ruská operace díky rychlému zásahu inženýrů ze SpaceX skončila fiaskem.

Server Defensenews vychází z vyjádření Davea Trempera, ředitele sekce pro elektronický boj na ministerstvu obrany USA. Ten na konferenci C4ISRNET pochválil společnost SpaceX, jak snadno a rychle se s ruskou snahou vypořádala. 

Krátce po začátku ruské invaze majitel Starlinku Elon Musk oznámil, že jeho společnost vyslala na Ukrajinu tisíce terminálů a přesměrovala satelity, aby zemi poskytla přístup k internetu. Rusko totiž svou fyzickou invazi spojilo s velkým kybernetickým útokem na internetové připojení v zemi. A pak se pokusilo ochromit stejným způsobem i Starlink. Krátce poté Musk na Twitteru napsal, že „Starlink, alespoň zatím, odolal všem pokusům o hackerské útoky a rušení“.

Podle Trempera Rusko opravdu takový útok podniklo, inženýři Starlinku ale dokázali systémy znovu propojit pomocí „jediného řádku kódu“.

„Z pohledu technologa elektronické války je to fantastické. To paradigma a způsob, jakým to dokázali, mi trochu vyráží dech,“ uvedl Tremper. „Způsob, jakým se Starlink dokázal modernizovat, když se objevila hrozba… I my potřebujeme tohle umět. Musíme být schopní měnit své postoje k elektromagnetické válce, být schopni velmi dynamicky měnit to, co se snažíme dělat, aniž bychom při tom ale přišli o naše schopnosti.“

Podle Trempera Pentagon postupuje poněkud odlišně a rozhodně méně efektivně než Starlink. Má nastavené procesy, jež ho nutí identifikovat problém a poté zadat řešení, což logicky trvá podstatně déle než samotné řešení problému. Tremper to považuje za slabinu, uvedl, že i Pentagon se musí naučit reagovat na hrozby hned v okamžiku, kdy se objeví.

Tremper na konferenci dodal, že USA musí investovat do vytváření nových technologií v reakci na vznikající hrozby, a ne pouze do obnovování starších technologií. Jednou z cest by podle něj měla být lepší integrace umělých inteligencí a strojového učení do obranných systémů. 

Ruský útok byl slabý

Podle Trempera americké analytiky překvapilo, jak slabé, nekoordinované a vlastně i neúčinné byly ruské elektronické útoky během invaze. „Očekávali jsme od nich víc,“ podotkl.

Problémem ruské armády je nedostatečný výcvik a odborné znalosti. „Tento nedostatek se bolestně projevil i mimo oblast elektronického boje, a to v důsledku velkých trapasů, jako bylo potopení ruské válečné lodi Moskva, neschopnost ruského letectva dosáhnout vzdušné převahy proti protivníkovi s mnohem menším počtem bojových letounů a pokračující selhání logistiky, které vyústilo v memy s ukrajinskými zemědělci ujíždějícími s ruskými tanky,“ uvedl web Breaking Defense, který o konferenci C4ISRNET informoval.