Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.

V těchto dnech už se objevují první předpovědi hurikánové sezony pro rok 2022. Vědci z Coloradské státní univerzity předpovídají nejméně devatenáct pojmenovaných bouří a z nich devět hurikánů. Čtyři mají dosáhnout kategorie 3 a vyšší, to znamená silné až velmi silné.

  • Tropická cyklóna je atmosférický útvar, který vypadá jako obrovský vír, jenž má ve svém středu charakteristické oko, v němž panuje bezvětří a jasná obloha. Kolem oka rotuje bouřkový systém s velmi nízkým tlakem o průměru od 100 až po 2000 kilometrů.
  • Vzniká v tropických oblastech nad prohřátou hladinou oceánu a ve chvíli, kdy rychlost větru v jeho blízkosti překročí hodnotu 119 kilometrů v hodině, se z tropické bouře stává hurikán 1. kategorie. U nejsilnějších hurikánů, které jsou označovány jako hurikány 5. kategorie, vítr překračuje rychlost 250 kilometrů v hodině.

Obyvatelé, kteří žijí v Karibiku nebo na pobřeží USA, by se měli připravit na to, že hurikány zřejmě častěji ohrozí jejich domovy. Budou pravděpodobně větší a silnější, protože vzniknou nad podstatně teplejším oceánem než v minulosti. Teplota moře neustále stoupá kvůli klimatickým změnám. Všechny hurikány se samozřejmě nedostanou nad pevniny, ale ty, které zasáhnou obydlená území, budou působit značné materiální škody.

Loni došla jména

Hurikánová sezona začíná 1. června, vrcholí v září a končí posledním dnem listopadu. Ta loňská se do historie zapsala jako třetí nejaktivnější s 21 pojmenovanými bouřemi. Z toho jich osm zasáhlo americké pobřeží. Průměr je přitom čtrnáct bouří se jménem za rok a přibližně polovina z tohoto počtu dosáhne stádia hurikánu.

Všechny hurikány roku 2021
Zdroj: NOAA

Aktivnější byly v minulosti jenom dvě sezony – v roce 2005 dostalo jméno 27 bouří a v roce 2020 meteorologové pojmenovali rovnou třicítku. Ida, nejsilnější hurikán roku 2021, zasáhl Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie a škody, které způsobil, překročily částku 60 miliard dolarů.

Kvůli nadprůměrnému počtu pojmenovaných bouří se stal rok 2021 teprve třetím, kdy meteorologům došla jména ve chvíli, když na konci listopadu vznikla tropická bouře Wanda.

Zajímavé je i to, že loňská sezona začala velmi brzy. První tropická bouře s názvem Ana vznikla už 23. května severně od Bermud.

Existuje postup, jak se na příchod hurikánu připravit:

  1. Připravte si evakuační plán. Určete si místo, kam se schováte, naplánujte přesnou trasu k úkrytu a myslete i na komunikaci v rámci rodiny, když se budete muset rozdělit a selže mobilní spojení.
  2. Sbalte si evakuační zavazadlo s klíči, penězi, léky na minimálně dva týdny, nabíječkami na telefony, hygienickými potřebami, doklady a důležitými pojistkami a smlouvami a nezapomeňte na oblečením do deště.
  3. Použijte kontrolní seznam, abyste se ujistili, že v momentálním stresu na nic nezapomenete.
  4. Pokud máte omezené zdroje, buďte kreativní a vyhledejte včas pomoc, abyste byli připraveni. Pokud například nemáte dopravu, zaregistrujte se předem u místní vlády, aby úřady věděly, že budete potřebovat pomoc s evakuací.
  5. Berte hrozbu vážně. Kvůli změně klimatu je nebezpečí přírodní katastrofy významnější. Bouře budou větší, silnější a způsobující větší škody než v minulosti.