Erupce tichomořské sopky Tonga měla sílu stovky bomb, které zničily Hirošimu, spočítala NASA

Vědci z NASA uvedli, že výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uvolnil explozivní sílu, která mnohokrát předčila explozi jaderné pumy, jež v roce 1945 zasáhla Hirošimu. To podle nich vysvětluje, jak mohl vulkán vychrlit tak obrovské množství popela tak vysoko do atmosféry.

První analýza NASA tvrdí, že vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai během erupce 15. ledna, která vyvolala obrovské vlny tsunami, vychrlil do atmosféry oblak sopečného materiálu až do výšky čtyřiceti kilometrů.

„Domníváme se, že množství energie uvolněné při erupci odpovídalo přibližně pěti až třiceti megatunám (pět až třicet milionů tun) TNT,“ uvedl v tiskové zprávě vědec NASA Jim Garvin. Podle NASA byla tedy tato erupce asi stokrát silnější než americká atomová bomba svržená na japonské město Hirošima v srpnu 1945, jejíž síla se odhaduje na patnáct kilotun (patnáct tisíc tun TNT).

Následky zasáhly okolí i velkou část planety

Agentura uvedla, že erupce zcela „vymazala“ sopečný ostrov vzdálený asi pětašedesát kilometrů severně od hlavního města Tongy Nuku'alofa. Ostrovní království s přibližně sto tisíci obyvateli pokryla vrstvou jedovatého popela, otrávila pitnou vodu, zničila úrodu a  nejméně dvě vesnice.

Vyžádala si také nejméně tři oběti na životech v Tongu a způsobila utonutí dvou návštěvníků na pláži v Peru poté, co k jihoamerickému pobřeží dorazily extrémní vlny. Peruánské úřady také vyhlásily ekologickou katastrofu poté, co vlny zasáhly ropný tanker vykládající ropu nedaleko Limy a vytvořily na pobřeží obrovskou skvrnu.

Novinářka Mary Lyn Fonua z Nuku'alofy uvedla, že místní obyvatelé na Tonga se s rozsahem katastrofy stále vyrovnávají. „Je to něco, co tu nikdo nikdy nezažil,“ řekla agentuře AFP. Fonuaová uvedla, že povlak jemné šedé špíny, který vše pokrývá, se ukazuje jako problém, který brání běžnému životu a vyvolává obavy z dlouhodobých zdravotních problémů.

„Dostane se to všude,“ řekla. „Dráždí vám oči, v koutku úst máte boláky, všichni mají zčernalé nehty – vypadáme jako špinavci. Potřebujeme pořádný tropický déšť , aby se všechno smylo.“

Japonské, novozélandské a australské obranné síly začaly dodávat naléhavou pomoc, zejména vodu, a zároveň dodržují přísné zdravotní protokoly, aby Tonga zůstala bez koronaviru.

Následky erupce byly cítit také v České republice, několikrát ji zasáhly tlakové vlny z erupce, které zaznamenaly i méně citlivé přístroje.