Jeden z evropských satelitů Copernicus se odmlčel, snímkování povrchu trvá dvakrát tak dlouho

Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů evropského programu Copernicus, který celoročně dodává podrobná data o atmosféře, klimatu a monitoruje území celé planety. Družice Sentinel-1B přestala komunikovat už 23. prosince a všechny dosavadní pokusy řídicího střediska ji zprovoznit zatím byly neúspěšné, uvedl šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.

„Snažíme se zjistit a napravit příčinu (potíží). Problém souvisí s napájecí jednotkou,“ napsal na Twitteru Aschbacher. „Kromě tohoto problému je družice pod kontrolou, systém tepelné kontroly řádně funguje a pravidelné manévry pro kontrolu oběžné dráhy jsou prováděny rutinně,“ doplnil.

Družice Sentinel pracují ve dvojici a obíhají po různých drahách. Satelit Sentinel-1A byl vypuštěn v roce 2014, sesterský Sentinel-1B pak v roce 2016. Obíhají Zemi po polární orbitě a pomocí mikrovlnného radaru snímkují povrch planety ve vysokém rozlišení a monitorují stav moří, pevniny a dokážou zaznamenat například důsledky přírodních katastrof. Satelity mají minimální životnost sedm let, ale mohou fungovat až dvanáct let.

Polovina dat chybí

Výpadek jedné z dvojice družic znamená ztrátu poloviny dat, snímkování celého povrchu tak trvá dvanáct dní namísto dosavadních šesti, napsal deník The Times. S důsledky poruchy se už nyní potýkají například služby, které poskytují navigaci pro polární výpravy. 

„V závislosti na sezoně může led urazit až dvacet kilometrů za den. Pokud teď zažíváme zpoždění dat o pět či šest dní, tak může urazit až sto kilometrů, a navigaci tedy musíme spíše odhadovat,“ citoval The Times Panajotise Kunturise ze společnosti Drift+Noise Polar Services, která navigační služby v polárních oblastech poskytuje.