Vědci našli dokonale zachovalou fosilii desetimetrového ichtyosaura

Paleontologové objevili v anglickém regionu East Midlands severně od Londýna deset metrů dlouhou a přibližně 180 milionů let starou zkamenělinu ichtyosaura, informoval list The Guardian. Odborníci označují obřího ryboještěra za jeden z největších nálezů v historii britské paleontologie.

Ichtyosaurus, jehož kostra měří na délku asi deset metrů a lebka váží zhruba tunu, je zřejmě největší a nejkompletnější fosilií tohoto druhu, jakou kdy badatelé v Británii nalezli. Joe Davis z charitativní organizace na ochranu přírody Leicestershire and Rutland Wildlife Trust mořského ještěra objevil při terénních úpravách u vodní nádrže Rutland Water loni v únoru. Zkamenělé pozůstatky vykopal tým odborníků z celé Británie v srpnu a září.

Ichtyosauři se objevili v prehistorických mořích na počátku období triasu (před 251 až 200 miliony let) a vyhynuli v období druhohorní křídy (před 144 až 65 miliony let), tedy ještě dříve, než zmizeli dinosauři. Jejich velikost se pohybovala od jednoho do více než 25 metrů a tvarem těla připomínali delfíny.

Rekonstrukce ichtyosaura
Zdroj: Bob Nicholls/ Manchester University

První ichtyosaury, kterým se říká mořští draci, protože obvykle mají obrovské zuby a oči, objevila lovkyně fosilií a paleontoložka Mary Anningová na počátku 19. století.

„Je pozoruhodné, že navzdory mnoha fosiliím ichtyosaurů nalezeným v Británii je rutlandský ichtyosaurus největší kostrou, jaká kdy byla v Británii nalezena. Je to skutečně bezprecedentní objev a jeden z největších nálezů v historii britské paleontologie,“ zdůrazňuje Dean Lomax z Manchesterské univerzity.

Rekordní objev

V okolí vodní nádrže vědci nalezli v 70. letech 20. století dva menší a neúplné ichtyosaury. Mark Evans z britského ústavu pro výzkum Antarktidy, který se více než dvě dekády zabývá studiem fosilií mořských ještěrů z Rutlandu a Leicestershiru, poznamenal, že již na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o největšího ichtyosaura objeveného v této oblasti.

Tým paleontologů s ichtyosaurem
Zdroj: Manchester University

„Teprve po průzkumném výkopu jsme však zjistili, že je prakticky kompletní až po špičku ocasu,“ líčí Evans. „Je to velmi významný objev jak na národní, tak na mezinárodní úrovni, ale má obrovský význam také pro obyvatele Rutlandu a okolí,“ dodává vědec.