Vrtulník NASA Ingenuity se chystá na Marsu na svůj první letošní let

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA bude i nadále pokračovat v přeletech na Marsu. Jeho první letošní a celkově už devatenáctý let by se mohl uskutečnit v pátek, informovala NASA na blogu věnovaném misi Ingenuity.

Plánovaná trasa nepatří mezi nejdelší dálkově ani časově, ale určitou technickou výzvu bude znamenat. Let je naplánovaný na 100 sekund, během nichž by helikoptérka měla urazit 63 metrů. Stroj podle týmu mise opustí pánev South Séítah a přenese se přes hřeben na hlavní plošinu.

„I když je let krátký, má náročný začátek kvůli nevýraznému písčitému terénu, na němž se vrtulník právě nachází. Původně bylo místo vybráno kvůli malému množství kamenů, aby bylo přistání bezpečné. Oblast je však natolik bez kamenů, že během přistání při 18. letu byla hlášena varování kvůli nedostatku orientačních bodů pro navigaci. Proto bude potřeba aktualizovat parametry ke snížení rizika předčasného přistání,“ napsal v blogu k dalšímu chystanému letu Martin Cacan, který Ingenuity v Laboratoři tryskového pohonu (JPL) pilotuje.

Nadprůměrně úspěšný experiment

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála v kráteru Jezero na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance. Podstatou jejího programu je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty. Stroj doposud překonal všechna očekávání vědců.

První let malý vrtulník absolvoval 19. dubna a zatím poslední, osmnáctý, 15. prosince. V marsovském ovzduší se Ingenuity dosud vznášel celkem téměř 33 minut, přičemž urazil vzdálenost 3,81 kilometru.

V kráteru Jezero se před miliardami let zřejmě nacházelo velké jezero a říční delta. Vědecký tým mise robotického vozítka Perseverance by rád prozkoumal zbytky této delty, kde se potenciálně mohly zachovat známky života na Marsu, pokud tam vůbec nějaký byl. A Ingenuity, pokud vše půjde podle plánu, může roveru pomoci dostat se tam.

„Aktuálním cílem mise je dosáhnout v Jezeru delty řeky a pomoci roveru Perseverance při plánování cesty a vědeckých objevech,“ poznamenal k tomu pilot Cacan.