Detailní pohled do života zanedbaných a zapomenutých. V Pompejích našli dům otroků

Archeologové našli ve vile poblíž Pompejí dochovanou místnost určenou otrokům. Nález poskytuje obraz o životních podmínkách, v nichž žily nejnižší skupiny společnosti ve starém Římě, napsala agentura Reuters.

Místnost byla pohřbena pod popelem Vesuvu, jehož výbuch v roce 79 zasypal Pompeje a například i město Herculaneum.

V nalezené místnosti byla tři dřevěná lůžka a několik předmětů včetně amfor, keramických džbánů a nočníku.

„Objev obohacuje naši znalost každodenního života Pompejanů, zejména té části jejich společnosti, o níž se moc neví,“ sdělil italský ministr kultury Dario Franceschini.

Lidé jako majetek

Staří Římané otroky považovali za majetek. Místnost se našla asi 700 metrů severně od pompejských zdí, v blízkosti místa, kde letos archeologové objevili obřadní kočár. Na místě byla i dřevěná truhla s kovovými a látkovými předměty, které mohly být součástí koňského postroje. Na jedné posteli ležela oj povozu.

Dvě lůžka byla dlouhá 1,7 metru, třetí bylo kratší a měřilo 1,4 metru, což by mohlo znamenat, že pokoj sloužil rodině otroků. Místnost o 16 metrech čtverečních měla jedno okno a využívána byla i jako skladiště, neboť v rozích stálo osm amfor.

Pompeje leží 23 kilometrů jihovýchodně od Neapole a v době výbuchu Vesuvu v nich žilo třináct tisíc lidí. Prozatím byly odhaleny asi dvě třetiny města, organizovaný odkryv začal v polovině 18. století.