Ledovce ve Švýcarsku dál mizí. Nepomohl jim dostatek sněhu ani chladné léto

Švýcarské ledovce ztratily letos celé procento svého objemu, a to přesto, že byl dostatek sněhu a léto bylo chladnější. Příčinou je klimatická změna, uvedla Švýcarská akademie přírodních věd.

„I když je v roce 2021 hlášena nejmenší ztráta ledu od roku 2013, žádné zpomalení úbytku ledovců není v dohledu,“ uvedli vědci zaměření na výzkum kryosféry. „Pokud jde o počasí, byly v roce 2021 splněny podmínky pro to, aby si ledovce trochu odpočinuly. Bohužel v době klimatické změny ani 'dobrý' rok ledovcům nestačí,“ dodali.

Ztráta objemu ledu podle nich pokračuje, i když pomaleji, navzdory velkému množství sněhu v zimě a poměrně chladnému a proměnlivému létu.

Hojnost sněhu v měsíci květnu se ukázala na hoře Claridenfirn dosahující nadmořské výšky 2890 metrů, kde byla naměřena téměř sedmimetrová vrstva sněhu, což bylo nejvíc od začátku měření v roce 1914. Toto množství sněhu ochránilo ledovce až do deštivého července. 

Podle sdělení komise expertů však bylo tání na konci září značné a celé Švýcarsko přišlo o zhruba 400 tun ledu během posledních dvanácti měsíců, což představuje téměř jedno procento zbývajícího objemu ledu. Proto dvaadvacet ledovců podrobně sledovaných s pomocí švýcarské glaciologické sítě GLAMOS zaznamenalo úbytek ledu a u žádného ledovce nebyl zjištěn nárůst objemu ledu.