Raketa s Bezosem úspěšně vyletěla k hranici kosmického prostoru a bezpečně přistála

Miliardář Jeff Bezos dosáhl hranice vesmíru v raketě New Shepard společnosti Blue Origin (zdroj: ČT24)

Firma Blue Origin se v úterý zařadila mezi soukromé společnosti schopné dopravovat do vesmíru astronauty. Krátce po třetí hodině odpolední odstartovala její raketa New Shepard k hranici kosmu poprvé s posádkou, jejímž členem je i majitel společnosti Jeff Bezos. Let, který  trval asi deset minut, byl významný i tím, že se ho společně účastní dosud nejstarší i nejmladší astronaut.

Raketa vzlétla krátce po třetí hodině z kosmodromu společnosti Blue Origin v poušti na západě Texasu, start měl oproti plánu asi 10 minut zpoždění. Let probíhal přesně podle plánu: po necelých třech minutách se od ní odpoutal modul s posádkou a vystoupal nad Kármánovu hranici ve výšce sto kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem. 

Zatímco nosná raketa klesala zpět k zemi, čtveřice lidí v modulu si asi čtyři minuty užívala stav beztíže. Raketa pak úspěšně přistála v texaské poušti asi dvě míle od místa startu, modul na zem bezpečně dosedl o několik minut později.

Čtyři minuty na hranici vesmíru. Posádka rakety New Shepard si užívala stav beztíže (zdroj: EBU)

Spolu s Jeffem Bezosem letěl i jeho bratr Mark. V posádce byla také 82letá průkopnice letectví Wally Funková, která se tak stala nejstarším člověkem, jenž zavítal do vesmíru. Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do kosmu se znovu podíval v roce 1998 v 77 letech. Čtvrtým členem týmu je 18letý Oliver Daemen, který zase překonal rekord sovětského kosmonauta Germana Titova. Ten se v roce 1961 dostal do vesmíru jako druhý člověk po Juriji Gagarinovi v 25 letech.

Události: Jeff Bezos míří do vesmíru (zdroj: ČT24)

Bezose v soutěži rodící se lukrativní vesmírné turistiky o devět dnů předstihl majitel konkurenční firmy Virgin Galactic Richard Branson. Ten se 11. července zúčastnil prvního –⁠ a úspěšného –⁠ letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletní šestičlennou posádkou. Bezose to však nechalo klidným, neboť Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad osmdesát kilometrů a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, nechal se slyšet šéf Blue Origin.

Jak v případě VSS Unity, tak modulu vyneseného raketou New Shepard se každopádně jedná „jen“ o takzvané suborbitální lety. To znamená, že nedosáhnou oběžné dráhy kolem Země.

Horizont ČT24: Dušan Majer komentuje Bezosův let (zdroj: ČT24)