V Egyptě našli pozoruhodnou mumii, muže se zlatým jazykem

Na egyptské lokalitě Taposiris Magna objevili archeologové 16 skalních hrobů. V jednom z nich byly pozůstatky muže se zlatým jazykem. Pravý jazyk byl pravděpodobně během balzamování odstraněn a nahrazen zlatým, který měl pomoci muži mluvit s Osirisem, pánem podsvětí a soudcem mrtvých. V hrobkách se také zachovaly kamenné pohřební masky, které ukazují podobu svých majitelů.

Mumie se zlatým jazykem byla mezi mnoha dalšími, které byly nedávno objeveny v Alexandrii, oznámilo egyptské ministerstvo cestovního ruchu a starožitností. Při tomto mezinárodním výzkumu se našlo 16 pohřebních šachet vytesaných do skály. Mumie uvnitř byly konzervovány dost nekvalitně, uvedlo ministerstvo a dodalo, že to bylo pro mumifikaci během řecko-římské doby charakteristické.

Mumie s pozlaceným jazykem nebyla zdaleka jediným překvapením naleziště. Podle dominikánské archeoložky Kathleen Martínezové, která expedici vedla, byly další mumie zdobené dekorativními doplňky s podobami bohů Osirise a Hora, egyptského boha slunce, archeologové u nich našli i svitky, které se pokoušejí rozluštit. Na místě byly nalezeny i posmrtné masky a mramorové hlavy z pozdějších období.

Záhady chrámu Taposiris Magna

Není to poprvé, co chrám Taposiris Magna neboli „Velký chrám Osirise“ archeology nadchl . Martínezová věří, že je tam pohřbena i slavná Kleopatra, poslední královna Egypta, která zemřela v roce 30 před naším letopočtem.

Už v červenci loňského roku tam archeoložka objevila mumie, které by s Kleopatrou mohly souviset, na místě byly také objeveny mince z doby její vlády.

Podle Zahiho Hawasse, bývalého egyptského ministra pro starožitnosti, který s Martínezovou deset let spolupracoval, chybí pro takové tvrzení důkazy. „Myslím si, že Kleopatra byla pohřbena ve své hrobce, kterou postavila vedle svého paláce, a že skončila pod vodou,“ řekl časopisu Live Science. „Její hrobka se nikdy nenajde,“ míní.

Archeologové našli Kleopatřin palác před více než čtyřmi desítkami let. Leží šest metrů pod hladinou přístavu Alexandrie.