Irbis

Řev irbise zachytila videopast. Oznamoval samici ochotu pářit se

Studovat ve volné přírodě irbisy, neboli sněžné levharty, je nesmírně složité. Tato ostražitá zvířata se často skrývají a ve svém přirozeném prostředí jsou navíc téměř neviditelná. O to větší cenu mají záběry samce, který hlasitě oznamuje samicím ve svém okolí, že tady je pánem on.

 

Charitativní organizace The White Lion Foundation (TWLF) zveřejnila vzácné záběry samce sněžného levharta, který vydává zvuky, jimiž láká samici k páření:

Video pochází z jedné z videopastí, které má TWLF ukryté v údolí Khaplu v severním Pákistánu. „Je krajně neobvyklé a zvláštní, že se podařilo získat jasné záběry sněžného levharta, jak ve volné přírodě takhle volá. Tento predátor je přirozeně opatrný a současně samotářský,“ uvedl John Knight z TWLF.

„Za normálních okolností se s ostatními zvířaty svého druhu spojují, jen aby se mohli pářit nebo vychovávat mláďata,“ dodal Knight s tím, že tento samec si zjevně vymezuje své nové teritorium a oznamuje křikem samicím svou přítomnost a ochotu se s nimi případně spářit.

Zranitelní sněžní levharti

Irbis je považován za nejhůře studovatelnou velkou kočkovitou šelmu na světě. Obývá rozsáhlou oblast velkou asi 1,6 milionu kilometrů čtverečních, jeho teritorium pokrývá celkem dvanáct zemí v Asii.

Jedná se o zvíře specializované na život ve vysokých nadmořských výškách, nejčastěji nad 3000 metrů nad mořem. V těchto místech je již nižší koncentrace kyslíku, žije tam jen málo zvířat, která by irbisové mohli lovit. Sněžný levhart je ve většině míst, kde žije, vrcholovým a současně největším predátorem. Je tedy ohrožen jakýmikoliv změnami, které tam probíhají.

V posledních letech se daří jeho populace lépe chránit. Roku 2017 se experti z Mezinárodního svazu ochrany přírody rozhodli, že už dokonce není ohrožený, nyní patří do kategorie „zranitelných“ živočichů. 

Experti stále varují, že šelmě dál hrozí mnoho rizik spojených s pytláky a úbytkem jejich přirozeného životního prostředí.