Pravidelné cvičení v prvním trimestru může snížit riziko vzniku těhotenské cukrovky, tvrdí vědci

Nastávající matky, které pravidelně cvičí, mají nižší riziko, že se u nich v následujících měsících objeví těhotenská cukrovka. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval časopis Diabetes Care. Podle ní se nebezpečí sníží, pokud zdravá žena přiměřeně sportuje minimálně 38 minut denně.

Těhotenská cukrovka je zvýšená hladina krevního cukru poprvé zjištěná v těhotenství, která ve většině případů odezní po porodu. Onemocnění může vést k vyšší porodní váze dítěte, poruchám soustředění či obezitě. 

Pokud se nemoc neléčí, může v některých případech dojít i ke smrti plodu. V případě včasné léčby ale většinou těhotenství i porod probíhají bez problémů. 

Nová studie se zaměřila na to, jestli se riziko vzniku tohoto onemocnění sníží, pokud zdravá těhotná žena v prvním trimestru pravidelně cvičí. Americké úřady v současnosti doporučují, aby nastávající matky v prvním trimestru cvičily pětkrát týdně, a to minimálně 30 minut. 

Nejméně 38 minut denně

Celkem měli vědci pod vedením Samanthy Ehrlichové z University of Tennessee k dispozici data od 2246 nastávajících matek. Ty v rámci jiného výzkumu vyplnily mimo jiné také dotazník o tom, kolik času věnují cvičení. Autoři podotýkají, že respondentky měly před těhotenstvím různou váhu a byly mezi nimi zástupkyně různých ras a etnik.

Analýza naznačila, že pokud ženy první měsíce po otěhotnění cvičily o něco více, než se doporučuje, riziko vzniku těhotenské cukrovky kleslo. Konkrétně se ukázalo, že nejméně 38minutová každodenní umírněná tělesná aktivita zredukovala pravděpodobnost výskytu této nemoci o 2,1 případu na sto žen. Riziko abnormální hladiny cukru v krvi se pak snížilo o 4,8 případu na sto žen. 

„Víme, že cvičení je pro zdravé těhotné ženy bezpečné a prospěšné. Naše výsledky navíc ukázaly, že pohyb může pomoct snížit riziko vzniku těhotenské cukrovky,“ poznamenala podle serveru EurekAlert! Ehrlichová.

„Zřejmě ale nastávající matky v tomto případě musí cvičit o trochu víc, než se jim v současné době doporučuje,“ dodala. Podle autorů tak současná doporučení bude nejspíš v budoucnu potřeba přehodnotit.