Tlakové níže vládnou Evropě. Do Česka přinesou sněžení i v nížinách

Události: Meteorologové vydali výstrahu před sněžením (zdroj: ČT24)

Ve středu bude hlavně v Čechách a na Českomoravské vrchovině místy i trvale sněžit, napadnout může tři až deset centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu vydal i výstrahu, která platí pro část Česka od středečního do čtvrtečního rána. Chladné počasí s teplotami přes den kolem nuly vydrží minimálně do konce týdne. Minima při vyjasnění a na sněhu čekáme kolem -8 °C, na začátku týdne příštího i kolem -12 °C.

Na hřebenech hor zatím leží maximálně kolem dvaceti centimetrů sněhu (jen v Krkonoších jde téměř o čtyřicet) a takhle málo ho na počátku ledna bylo naposledy v roce 2006. Ve středních polohách na západě Čech registrovaly meteorologické stanice v úterý ráno jen poprašek či maximálně do jednoho centimetru sněhu.

Nyní ale přichází změna. Nad centrálním Středomořím se totiž udržuje rozsáhlá tlaková níže Ahmet a v blízkosti jejího středu se tvoří samostatné níže, které postupují z jižní Evropy směrem k severu –⁠ ta úterní ovlivňuje hlavně Polsko a Slovensko.

V Česku se projeví na severu a severovýchodě, ve Slezsku a na severu Moravy může připadnout dva až osm centimetrů převážně mokrého sněhu.

Kolik napadne od úterního do středečního rána
Zdroj: ČHMÚ

Druhá tlaková níže půjde od jihu směrem k severu už ve středu. Tentokrát ale bude její trajektorie ležet víc západně, což znamená, že ovlivní srážkami výrazněji i Čechy. Občasné sněžení se čeká na většině území, trvalejší pak bude na jihu Čech a Českomoravské vrchovině – tam může napadnout až deset centimetrů.

Kolik napadne od středečního do čtvrtečního rána
Zdroj: ČHMÚ

Varování meteorologů

Meteorologická výstraha před sněhem začne platit ve středu v šest hodin ráno pro Jihočeský kraj a Vysočinu. Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě nebo v zásobování.

Výstraha ČHMÚ – nová sněhová pokrývka od středy 6:00 do čtvrtka 7:00
Zdroj: ČHMÚ

Od desáté hodiny dopoledne se výstraha rozšíří na část Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Platit bude až do čtvrtečního rána.

Výstraha ČHMÚ – nová sněhová pokrývka od středy 10:00 do čtvrtka 7:00
Zdroj: ČHMÚ

Komplikace se očekávají v energetice, škody pak mohou být na lesních porostech a stromech – to kvůli tíze mokrého sněhu. V polohách pod 400 metrů nad mořem může padat i déšť se sněhem.