Pátrání po mimozemském životě má pauzu. Observatoř Arecibo je znovu poškozená

Na hlavní talíř antény observatoře Arecibo v Portoriku spadl minulý týden další velký kabel a teleskop tak znovu poškodil. Jde už o druhý takový incident: minule se to stalo v polovině srpna letošního roku. Zaměstnanci ještě nestačili škody na zařízení, které pátrá po mimozemském životě, opravit, a už musí řešit další krizovou situaci.

Podle zpravodajského portálu UCF Today došlo k nehodě 6. listopadu v podvečer. Nikdo přitom sice nebyl zraněn, ale došlo k poškození talíře antény a také bylo poničeno několik kabelů. Přesnou výši škod ještě astronomové neudali, ale pro jistotu nechali zřídit bezpečnostní zónu, kdyby došlo k další destabilizaci antény.

Je pravděpodobné, že škody budou tentokrát horší než v srpnu. Tehdy se totiž uvolnil asi deset centimetrů silný pomocný kabel, který spadl na hlavní talíř antény. Vznikla tak přes třicet metrů dlouhá trhlina, která brání dalšímu využívání Areciba pro vědecký výzkum. Kabel, který se tehdy uvolnil, se používá k podepření kovové platformy nad observatoří.

Nyní ale došlo k přetržení hlavního pomocného kabelu – z doposud neznámých příčin praskl a dopadl na hlavní talíř antény. Že musel být náraz velmi silný, naznačuje i zveřejněná informace o tom, že došlo k porušení i několika dalších kabelů.

„Tohle jsme rozhodně nechtěli, ale důležité je, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl ředitel observatoře Francisco Cordova. „Plánovali jsme, že opravy (po pádu prvního kabelu) začnou po vyhodnocení toto úterý. A teď tohle. Situaci teď opět řešíme s experty a doufáme, že brzy budeme moci oznámit víc,“ dodal.

Hledání mimozemského života

Observatoř leží asi 20 kilometrů na jihozápad od portorického města Arecibo a provozuje ji Cornellova univerzita. Známa je především díky svému radioteleskopu, jehož talíř má průměr 305 metrů. Proslavil se například objevením prvního dvojhvězdného pulsaru PSR 1913+16 (1974), v současnosti pak jako zdroj dat projektu SETI@home, který pátrá po mimozemském životě. Známý je ale díky filmům – například bondovce Zlaté oko, Aktům X nebo sci-fi filmu Kontakt.

Astronomové odtud 16. listopadu 1974 vyslali zprávu případným mimozemským civilizacím.

Nehody z letošního roku přišly necelé tři roky poté, co hurikán Maria zpustošil Portoriko. Bouře sice způsobila observatoři Arecibo jen relativně malé poškození, ale všechny opravy zatím nebyly dokončeny.