Obličejové štíty před šířením koronaviru nechrání, ukázal výzkum. Špatně dopadly i masky s výdechovým filtrem

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že obličejové štíty neposkytují dostatečnou ochranu před šířením nového koronaviru. Nyní s důkazem jejich nedostatečné účinnosti přišli také fyzici z Floridy.

Inženýři z floridské Atlantické univerzity testovali s pomocí nejmodernější techniky, jak dobře viru brání v šíření různé typy ochranných pomůcek. Nejvíce je zajímalo, jak si vedou štíty a masky s výdechovým filtrem ve srovnání s klasickými rouškami a maskami v obraně proti drobným kapénkám o velikosti aerosolů.

Výsledky vyšly v odborném časopise Physics of Fluids. Vědci ve studii zkoumali šíření kapének pomocí vizualizace v laboratorním prostředí a laserů. Vytvořili v laboratoři smícháním destilované vody a glycerinu umělou mlhu, kterou pak „vykašlávala“ figurína. Před její tváří byly umístěné různé ochranné prostředky – a vědci natáčeli, jak se aerosol v těchto podmínkách šíří.

Výsledky viditelně ukázaly, že plastové štíty sice zablokují počáteční pohyb kapének vpřed, ale potom se už aerosol šíří poměrně bez problémů dál na velkou vzdálenost. Podobně neúčinnou se v tomto případě ukázala i maska N95 (obdoba naší FFP2) s výdechovým ventilem. Právě jí totiž velké množství kapének bez problémů proletí bez filtrace.

„Během doby se tyto kapénky mohou rozšířit po rozsáhlé oblasti, ale v nižší koncentraci,“ komentovali výsledky autoři výzkumu.

Masky se musí nosit správně

Studie také ukázala, jak se malé množství kapének dostává ven skrze špatně utěsněné části masky kolem nosu. Ukazuje to jednak důležitost správného nošení masek, ale především to dokazuje, že CDC se nemýlí, když označuje masky s filtrem jako nevhodné pro ochranu ostatních před nakaženým člověkem.

Obličejové štíty i masky s filtrem se v poslední době rychle šíří, jsou totiž na používání výrazně komfortnější než klasické roušky. Lépe se v nich dýchá, snadněji se nosí a člověka tolik neomezují. Tato studie podle jejích autorů ale ukazuje, že ruku v ruce s těmito výhodami jsou i nevýhody, které s nimi souvisejí.